Festival vin in oljčnega olja v Šempasu

datum: 21.03.2019
kategorija: Novice

Eden večjih enogastronomskih dogodkov Vipavske doline je Festival vin in oljčnega olja v Šempasu. Prvič so ga pripravili leta 2006, torej nosi letošnji številko 13. Odvijal se bo v nedeljo, 31. marca, in v ponedeljek, 1. aprila.

 

Obiskovalci bodo imeli priložnost pokušine med več kot 200 vinskimi vzorci iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. Poudarek bo seveda na domačih avtohtonih, domačih in udomačenih sortah. Bogat je spremljevalni program z različnimi delavnicami spajanja vina in hrane, pa o vinu in veganstvu, tudi o pomenu verige od njive do krožnika.

Festival je v začetku združeval samo vinarje, zadnja leta so se jim pridružili tudi oljkarji iz Vipavske doline, ki kot za stavo pobirajo nagrade na mednarodnih ocenjevanjih. Tudi v Šempasu bodo svoja olja postavili na ogled oziroma v pokušino. Konkurenca bo zelo ostra, najbolje ocenjena olja pa bodo prejela priznanja Oljka Šempas 2019. V ponedeljek bodo pred staro šolo v Šempasu posadili oljke prijateljstva treh držav.

Tako kot  Okusi Vipavske na Zemonu tudi šempaski festival traja dva dneva – na nedeljo in ponedeljek. Okusi Vipavske bodo letos 12. in 13. maja.