Nagrajen slovenski celovečerec tudi v ajdovskem ArtKinu

datum: 22.03.2019
kategorija: Novice

V slovenskih kinematografih bo nocoj premiera filma Ne bom več luzerka, že v nedeljo pa si ga bo moč ogledati tudi v okviru Art kina v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Film je na Festivalu slovenskega filma lani v Portorožu dobil kar štiri nagrade.

luzerka_poster_weA5fXS.jpgGre za prvi igrani celovečerec Urše Menart, sicer avtorice uspešnih humornih dokumentarcev »Nekoč je bila dežele pridnih« in »Kaj pa Mojca?«, ki se ukvarjata z nacionalno identiteto ter odnosom med zgodovino in popkulturo. »Ne bom več luzerka« že z naslovom pove, da ne gre še za en »obupan« film o propadu. Režiserka se zgodbe loti drugače in na humoren način govori o generaciji, ki ji nikakor ne uspe odrasti in za katero Slovenija nima prostora, ter v ospredje postavi generacijski prepad med  »‘preizobraženimi’ milenijci, ki jih nihče ne potrebuje, ter njihovimi starši«. Film je na FSF v Portorožu prejel kar štiri nagrade – vesne za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko ter posebno omembo žirije slovenskih filmskih kritikov.

 

Glavna protagonistka filma je Špela, 29-letna diplomantka umetnostne zgodovine, ki se brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev in ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. Odlično jo upodablja Eva Jesenovec, poleg nje pa igrajo še Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej.  

Film bo na sporedu ajdovskega ArtKina v Dvorani prve slovenske vlade v nedeljo, 24. marca, ob 19. uri. Ob 17. uri pa bodo na svoj račun prišli otroci, ki si bodo lahko ogledali belgijsko risanko Kapitan Morten in kraljica pajkov – pomorsko dogodivščino v pomanjšanem svetu žuželk.