15 let Plesne skupine Ajda

datum: 01.04.2019
kategorija: Novice

Dvorana prve slovenske vlade ja zadnji petek v marcu ponovno pokala po šivih, 15. rojstni dan je obeležila Plesna skupina Ajda, ki deluje v okviru Društva Most – univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina.

Plesna skupina Ajda - 15 let Skupina je nastala kot del študijske dejavnosti društva Most v študijskem letu 2003/2004, k plesu so bile povabljene ženske od 50 do 80 let. Nadele so si ime Ajda, ker ima veliko pomenov – žito, ki pozno jeseni zažari v najlepših barvah, izpeljano je iz Ajdovščine, Ajdovskih deklic … Pomlad v moji jeseni so Ajdice nadele naslov praznični plesni prireditvi, na kateri so se jim pridružili tudi gostje – mladi plesalci Plesnega centra ADC, pod okriljem katerega trenirajo, ter plesni skupini  Štorovke s Štorij (Kras) in Rolly vital iz Maribora – obe skupini tako kot Ajda združujeta plesalke v tretjem življenjskem obdobju. Z Ajdicami pa je zaplesala tudi njihova mentorica Alice Stojko Saliv. Paleto plesnih nastopov različnih žanrov – plesalke so se za vsakega preoblekle v drugačne kostume -  so popestrili prav za namen rojstnodnevne prireditve posneti filmčki, v katerih smo obiskovalci izvedeli več o nastanku in delovanju skupine ter o plesalkah. Tri dame v skupini plešejo že od vsega začetka, nekaj pa se jih v Ajdovščino na treninge vozi iz drugih krajev, celo iz Ljubljane. Skozi 15 let je skupina veliko doživela, nabralo se je nepreštevno število nastopov, med temi se plesalke najraje spominjajo tistega v Bruslju in pa nastopa v "talentih" na televiziji.

Prireditev je v dvorani z bučnim ploskanjem pospremilo veliko število obiskovalcev, med njimi tudi podžupan Občine Ajdovščina Ivan Krašna. Ob obletnici je predsednik Društva Most Branko Lavrenčič skupini in ustanovnim članicam izročil priznanja.