Kakšno Evropsko unijo si želimo državljani?

datum: 04.04.2019
kategorija: Novice

Posvet z državljani o prihodnosti Evropske unije v Ajdovščini bo potekal v petek, 5. aprila 2019, od 14. do 16. ure v MKC Hiša mladih v Palah in bo priložnost, da povemo in slišimo, s čim smo v Evropski uniji zadovoljni, kaj bi bilo lahko bolje in kako to, s čimer nismo zadovoljni, izboljšati. Organizirata ga vlada in Občina Ajdovščina. Neposredni prenos posveta bo mogoče spremljati na FB-profilu Vlade RS.

Ker je nabor tem s področja prihodnosti EU izredno širok, smo se odločili posvetovanje v Ajdovščini osredotočiti na vprašanja, ali in kako občutimo, da smo del Evropske unije, res delimo iste vrednote, imamo evropsko identiteto? V nadaljevanju bomo govorili o vlogi mladih pri razvijanju evropske integracije in identitete. Občanke in občani nam bodo lahko iz prve roke pojasnili, kako naj se EU na tem področju v prihodnje razvija. Ker ima Občina Ajdovščina certifikat 'mladim prijazna občina', bomo lahko razpravljali o številnih dobrih praksah in predlogih. Posvet pa bomo zaključili z razpravo o financiranju EU in koriščenju sredstev EU v Sloveniji/občini, za učinkovit in trajnosten razvoj mest in podeželja, pa tudi širše regije, države in evropskega prostora.

Poleg občanov in občank se bodo posvetovanja med drugimi udeležili župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, državna sekretarka v ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, generalni direktor Direktorata za zadeve EU pri Ministrstvu za zunanje zadeve mag. David Brozina, poslanec v Evropskem parlamentu dr. Igor Šoltes, politični svetovalec na Predstavništvu Evropske komisije Mitja Košmrl, razpravo bo moderirala dr. Ksenija Šabec.