Majski tek v dveh različicah

datum: 05.04.2019
kategorija: Novice

Majski tek je postal sestavni del Ultra traila Vipavska dolina, vendar bo potekal teden dni pred najdaljšimi tekaškimi preizkušnjami. V celoten spektakel uvajajo letos pomembne novosti.

Že tako ekstremnemu teku na 100 km (da 'krajših' razdalj ne omenjamo) so organizatorji letos dodali še tek na sto milj, traso pa podaljšali tako, da dejansko zaobjame celotno Vipavsko dolino, od Nanosa do Svete gore na severni strani in od Cerja do Štjaka na južnih obronkih doline.     

Klasični majski tek se bo na soboto, 4. maja, začel že ob 9. uri s teki mlajših udeležencev, članski tek pa bo dolg 11 km. Proga je speljana od letnega kopališča v Lokavec, čez izvir Hublja in Grivče na izhodišče. Poimenovali so ga City run, torej mestni tek, za razliko od 'teka v nebo' (Sky run), ki bo letos doživel prvo izvedbo. Dolžina proge znaša 'le' 16 km, zato pa bodo morali tekači premagati 800 metrov višinske razlike. Iz mesta bodo tekači po naravoslovni učni poti dosegli izvir Hublja in se najprej po rimski in nato šturski poti vzpenjali proti robu Gore. Sledi tek po enem najlepših grebenov v Sloveniji s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino do naravne znamenitosti – Otliškega okna, kjer se proga spusti proti dolini in na izhodišče.

Slikovite proge, zraven pa čustveni odzivi tekačev na napore, so imenitna snov za fotografe, zato Zavod za šport Ajdovščina razpisuje nagradni natečaj za naj fotografijo Majskega teka.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi – tako ljubiteljski kot poklicni fotografi. Izbrana dela bodo razstavljena v Hiši mladih v Palah. Na odprtju razstave 21. junija bodo podelili nagrade najboljšim trem.