Županovo vino 2019 je Stegovčeva barbera

datum: 12.04.2019
kategorija: Novice

Med enajstimi vini, ki so na občinskem ocenjevanju prejela najvišje ocene, je Tadej Beočanin za županovo vino 2019 izbral barbero letnik 2016 s posestva Stegovec z Brji.

V hotelu Gold klub je sinoči potekalo sklepno dejanje letošnjega ocenjevanja in izbora županovega vina. Članica ocenjevalne komisije Andreja Škvarč, tudi občinska svetnica, je bila z naborom in kakovostjo vzorcev izredno zadovoljna. Ocenjevalci so imeli na mizi skoraj celotno sortno pahljačo vin, ki se pridelujejo v Vipavski dolini, zastopani so bili tudi skoraj vsi vinogradniški kraji občine. Sortnost vzorcev je bila ustrezna, napak praktično niso zasledili, tako da je bila povprečna ocena najvišja doslej. Če je prejšnja leta z listinami odličnosti dominirala Planina, se je letos kakovostni vrh razširil še na Male in Velike Žablje ter Črniče. Uveljavljenim vinarjem uspešno sledijo nova imena.

Župan Tadej Beočanin je nato vinarjem podelil listine odličnosti za najbolje ocenjena vina v petih kategorijah, med temi pa za županovo vino 2019 razglasil barbero s posestva Stegovec iz zaselka Sveti Martin nad Brjami, zato tudi svoja vina trži pod blagovno znamko Sveti Martin. Boris Stegovec in njegov sin Peter sta četrta in peta generacija na vinogradniški kmetiji na idilični legi sredi Vipavskih gričev. Boris je bil ob razglasitvi seveda izredno vesel in v čustveni zahvali županu poudaril pomembno vlogo občine pri promociji vipavskih vin. »Veseli me tudi, da vidim nocoj tukaj veliko mladih obrazov, mnoge sploh prvič, kar pomeni, da je ta naša tradicionalna vipavska panoga na pravi poti.«

Za primerno glasbeno kuliso dogodku je poskrbel ženski kvartet ANKA.