Ajdovski gasilci v zadnjih treh mesecih posredovali 57-krat

datum: 22.04.2019
kategorija: Novice

V prvi četrtini leta se je v Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina veliko dogajalo. Med drugim se je v pokoj odpravil najstarejši gasilec Dušan Batista, želimo mu veliko sreče. Dobili smo dva nova sodelavca, družili smo se s prostovoljnimi gasilci na njihovih občnih zborih …

grc2V treh mesecih smo zabeležili 57 intervencij, od tega tudi zelo zahtevno – požar tovornega vozila v predoru Barnica na hitri cesti. Gasilci GRC Ajdovščina skrbimo za reševanje na velikem delu hitre ceste H4, vse od razcepa Nanos, pa do priključka Selo, kar je okoli 80 % njene celotne dolžine. Pri intervenciji požara je sodelovalo kar 41 gasilcev, poleg nas še člani PGD Postojna, PGD Razdrto, PGD Podnanos in PGD Vipava. Sodelovali pa so tudi uslužbenci DARS-a, ki so pomagali predvsem pri odpravljanju posledic požara ter pri zapiranju ceste in obveščanju, saj so bili prvi na kraju, ter Policija. Vsem gre zahvala za dobro sodelovanje.

Naše delo pa so tudi redni servisi ročnih gasilnih aparatov, meritve hidrantnih omrežij v podjetjih, požarne straže pri prečrpavanju nevarnih snovi ali pri vročih delih v podjetju, usposabljanje zaposlenih v podjetjih za uporabo ročnih gasilnih aparatov – tudi teh del se je v prvem trimesečju nabralo. Operativni gasilci so se udeleževali raznih posvetov in usposabljanj, kot je usposabljanje s hidravličnimi orodji v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig. Pet sodelavcev GRC-ja in dva gasilca PGD Ajdovščina se je udeležilo usposabljanja ITLS (oskrba poškodovanca v pred bolnišničnem okolju), ki so ga uspešno opravili in pridobili certifikat ITLS posredovalcev, s katerim se lahko izkazujejo po celem svetu. Pristop, pregled in oskrbo poškodovanca v pred bolnišničnem okolju v Sloveniji izvajamo po principih in algoritmih organizacije International Trauma life Support (ITLS), ki je ena od strokovnih organizacij v svetu, katere cilj je izboljšati zdravljenje poškodb ter zmanjšati smrti zaradi poškodb na terenu. Pristop poškodovancu v pred bolnišničnem okolju je specifičen, ker je potrebno upoštevati celo vrsto dejavnikov, ki jih srečamo v tem okolju. Pomemben je tudi čas oskrbe, saj nepotrebno zavlačevanje lahko povzroči celo smrt. Zato se je pri taki oskrbi potrebno omejiti zgolj na tisto, kar je življenjsko ogrožujoče.

Pred nami pa so dnevi, ko bomo gasilci še posebej pozorni. Na predvečer praznika dela boste mnogi kurili kresove. Bodite pri kurjenju še posebej previdni, zavarujte ogenj, da se ne bo širil ter ne zapuščajte pogorišča, dokler se ne prepričate, da je varno. Pomlad pa je tudi čas, ko se ceste napolnijo z bolj ranljivimi udeleženci, predvsem motoristi in kolesarji – vsem udeležencem v prometu v izogib nesrečam, ki so v takih primerih še posebej tragične, priporočamo dodatno previdnost in pazljivost.

Miloš Tutuš, GRC Ajdovščina