Svetovni dan čebel

datum: 20.05.2019
kategorija: Novice

Z izobešanjem zastave ob svetovnem dnevu čebel tudi v občini Ajdovščina izkazujemo podporo čebelarski tradiciji. OZN je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel prav na pobudo Slovenije - na ta dan se je namreč rodil Anton Janša (1734–1773), znameniti slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele.

čebelica in marjetica-benkoČebele imajo v naravi pomembno vlogo, tudi za obstoj človeštva. Čebelarska zveza Slovenije si prizadeva s pobudo seznaniti širšo javnost, hkrati pa ozaveščati ljudi o prizadevanju za zaščito čebel in o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med vsemi opraševalci najpomembnejšo vlogo. Z opraševanjem opraševalci omogočajo kmetijsko proizvodnjo, ki zagotavlja varno preskrbo s hrano, čebele pa poleg tega s svojimi visoko hranljivimi izdelki pomembno prispevajo še k izboljšanju kvalitete prehrane za ljudi.

V Vipavski dolini so odlični naravni pogoji za čebelarstvo, čebelja paša (cvetlični med) se začne prej kot drugod po državi, vipavska značilnost je akacijev med, blizu so gozdovi (hojev med), s selitvijo čebeljih panjev pridelujejo tudi druge vrste medu. V čebelarskem društvu, ki pokriva občini Ajdovščina in Vipava, je včlanjena poldruga stotnija čebelarjev – od ljubiteljskih do tistih z več sto panji, ki jim je čebelarstvo glavna dejavnost.