Šolarji spoznavali živelj ob Lokavščku

datum: 16.05.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina sodeluje v kohezijskem projektu ''VIPava'', v katerem je vodilni partner Zavod za ribištvo Slovenije. V sklopu tega projekta so danes pripravili delavnice za učence 3. in 5. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina ob potoku Lokavšček. S poučnim, pestrim in zanimivim programom so več kot navdušili vedoželjne šolarje.

Organizatorji so učencem ponudili pet različnih postaj, na katerih so na interaktiven način predstavili pomen biotske raznovrstnosti naših krajev, ki predstavlja pestrost organizmov in njihovih bivališč.

Na prvi postojanki, poimenovani prebivališče močvirske lepotice, so učenci spoznavali, kako pomembno je varovati habitat enega najbolj ogroženih plazilcev pri nas – močvirske sklednice, ki je edina domorodna sladkovodna želva v Sloveniji. Med potepom do bližnjega travnika so skupaj s članico Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije opazovali in določevali različne vrste ptic, ki naseljujejo Vipavsko dolino. Pri opazovanju so si pomagali z daljnogledom, zanašali pa so se tudi na svoj sluh.

oš danila lStrokovnjaki iz Zavoda RS za varstvo narave so učencem predstavili najpogostejše tujerodne rastline, ki rastejo v Vipavski dolini. Učenci so izvedeli, kako so v dolino prišle, kakšne težave povzročajo in kako z njimi ravnati. Neposredno ob Lokavščku so strokovnjaki iz Direkcije RS za vode otrokom predstavili načine merjenja vodotokov – bolj kot je vodni tok pester, več različnih živalskih vrst bomo našli v njem.

Predstavniki iz Zavoda za ribištvo Slovenije pa so predstavili vrste rib, ki so značilne za Vipavsko dolino. Ribe predstavljajo osnovno hrano za vidre in so predpogoj, da ta redka živalska vrsta na nekem območju sploh domuje, kar so lansko leto v okviru projekta potrdili.

V okviru projekta (Zavod za ribištvo Slovenije – vodilni partner, Občina Ajdovščina, Zavod RS za varstvo narave, Direkcija za vode, DOPS, MONG, Občina Miren-Kostanjevica) izvajajo še različne druge ukrepe za ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov v Vipavski dolini. Projekt temelji predvsem na zaščiti dvoživk (laška žaba, veliki pupek, hribski urh, močvirski krešič), vidre, hribskega škrjanca, črnočelega srakoperja, strašničinega mravljiščarja (metulj) ter rogača.

eu

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Šifra operacije: OP20.01929.