Evropske volitve - vsi odločamo

datum: 23.05.2019
kategorija: Novice

Evropski državljani v tem tednu izbiramo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Volitve bodo v vseh državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem 2019, v Sloveniji bomo volili v nedeljo, 26. maja. Svoj glas lahko na predčasnih volitvah oddate še danes na Upravni enoti Ajdovščina do 19. ure.

Z volitvami v Evropski parlament odločamo o smeri, v kateri bo naslednjih pet let delovala evropska politika na različnih področjih – tako na gospodarskem področju, mednarodnem trgovanju, varnosti, zaščiti potrošnikov, kot tudi v boju proti podnebnim spremembam in reševanju migrantov. Evropski poslanci oblikujejo novo zakonodajo, obenem pa skrbijo za demokratični nadzor drugih evropskih ustanov, na primer Evropske komisije.

Z volitvami imamo tako vpliv tudi na izvajanje politik in projektov, ki neposredno vplivajo na življenje – tudi v naši občini. O tem, kako je Evropa prisotna v našem kraju in kakšen vpliv ima na naše službe, družine, zdravstvo, potovanja, varnost, potrošniške izbire in socialne pravice, odločamo vsi.

Z glasovanjem na volitvah imamo možnost, da odločamo, kakšna naj bo skupna Evropa. Vedno ni dovolj samo upanje na boljšo prihodnost – zanjo je potrebno prevzeti tudi odgovornost. Zato vabljeni, da na predčasnem glasovanju ali na volitvah v nedeljo oddate svoj glas.