Jubilej obrtniškega povezovanja

datum: 29.05.2019
kategorija: Novice

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini bo v petek slovesnost ob 40. obletnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina. Oblikovala se je kot pravna naslednica Obrtnega združenja, ki se je na pobudo obrtnikov ustanovilo leta 1979.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina danes združuje obrtnike (s.p.) in podjetnike (d.o.o.) iz ajdovske in vipavske občine, trenutno jih je v zbornici včlanjenih 690. Članstvo v zbornici je prostovoljno. Osnovna naloga zbornice je, da ščiti in zastopa interese svojih članov, jim nudi servis storitev, ki jih najpogosteje potrebujejo - pri administraciji, na davčnem področju, finančno računovodskem, na področju delovnega prava. Organizira še različna izobraževanja in usposabljanja.

Zbornica skrbi tudi za ohranjanje tradicionalnih obrti, ki imajo na Vipavskem bogato tradicijo in so skozi zgodovino odigrale pomembno vlogo - tradicionalne obrti je nadomestila močna industrija, ki je zaznamovala razvoj doline. V času največje industrializacije so obrtniki kot edini nosilci zasebne pobude začutili potrebo po stanovski organizaciji, da bi zastopala njihove interese. S spodbujanjem inovativnosti in konkurence po osamosvojitvi je podjetništvo spet postalo gonilo gospodarskega razvoja, zrasla so mlada visokotehnološka podjetja. Po zlomu paradnih konjev v občini so prav obrtniki ohranjali gospodarsko sliko občine pri življenju, zbornica pa jim je nudila trdno oporo. Tudi danes dejavno sodeluje pri oblikovanju razvojne politike v obeh občinah.