Vina zelen se predstavijo

datum: 07.06.2019
kategorija: Novice

V prijetnem ambientu Vipavskega Križa bodo v soboto, 8. junija, svoja vina zelen predstavili vinarji iz Vipavske doline. Organizatorji poleg degustacije pripravljajo še pester spremljevalni program.

Pred nekaj desetletji skoraj pozabljena in opuščena sorta zelen zadnje čase spet pridobiva na pomenu med vinogradniki in na priljubljenosti med poznavalci ter ljubitelji vin. Organizator Zavod Vipavski Križ želi zavedanje o pomenu in žlahtnosti te sorte še bolj približati obiskovalcem z doline in od drugod.

Že četrto zapored se bo festival odvijal znotraj grajskega obzidja starodavnega mesteca Vipavski Križ. Grajsko dvorišče je za tovrstna srečanja, kjer se predstavljajo številni vipavski vinarji kot zanimiv in atraktiven prireditveni prostor. Glede na lastnosti te svojevrstne vipavske sorte, lahko tudi letos pričakujemo pester izbor zelo raznolikih vzorcev zelena. Predstavljenih bo kar sto vzorcev te sorte.

Na letošnjem festivalu, ki bo v soboto, 8. junija potekal od 17. do 22. ure na grajskem dvorišču in na placu, si bodo obiskovalci poleg degustacije vin zelen in druženja z vinarji lahko ogledali tudi viteške igre, ki jih bo zelen18uprizorila Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. S svojim obiskom bodo festival počastili predstavniki Evropskega reda vitezov vina (Konzulat za Slovenijo, Legatura za Primorsko), ki bodo razglasili najboljša vina zelen in med njimi ''Prvaka Festivala vina zelen''. Turistično društvo Šempas bo predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem, v družbi lokalnega turističnega vodnika pa bo potekal voden ogled Vipavskega Križa.