Vipavska dolina imenitno vnovčila kolesarsko dirko Po Sloveniji

datum: 24.06.2019
kategorija: Novice

Dirka po Sloveniji, ki je v soboto četrto etapo sklenila v Ajdovščini, je predstavljala še enega od navijaških spektaklov, kar pomeni, da so ljudje željni velikih dogodkov. Atraktivni posnetki in prenos v živo na TV Slovenija ter na Eurosportu pa so nedvomno izjemna promocija Vipavske doline, ki v turističnem smislu skokovito napreduje.

slokarjiV petdnevni kolesarski dirki Po Sloveniji je Ajdovščina odigrala pomembno vlogo, saj je gostila cilj 4. etape, ki so jo zaradi edinega gorskega cilja prve kategorije (Predmeja, 902 m) na dirki sploh poimenovali kot kraljevsko. Strokovnjaki, pa tudi kolesarji sami, so napovedovali, da bi prav vzpon na Predmejo opravil močno selekcijo in lahko odločil dirko. Tudi dejansko je vzpon razpotegnil kolono in razlike so narasle na tri minute in več, prvih deset na cilju v Ajdovščini pa je v nekoliko pomešanem vrstnem redu ostalo tudi v končni uvrstitvi. Je pa zmagovalec slovenske pentlje Ulissi prav z vzponom na Predmejo (ob izjemni podpori klubskega tovariša Tadeja Pogačarja) ubranil zeleno majico, ki si jo je dan prej privozil v Idriji in brez večjih težav obdržal zadnji dan v Novem mestu.

Več tisočglava množica v ciljni areni na Goriški cesti je sicer etapno zmago privoščila novopečenemu zvezdniku slovenskega kolesarstva Tadeju Pogačarju in zanj glasno navijala, vendar mu je v zadnjih desetih metrih zmanjkalo moči (hitrosti) in zmaga je pripadla Italijanu Viscontiju.

Zmagovalcu kraljevske etape dirke Po Sloveniji je župan Tadej Beočanin izročil pokal, figuro mladenke z vetrom v laseh, delo akademske kiparke Tee Curk Sorta. Kip je poklon gibanju. Vanj sta vključena elementa vetra in vode, ki vneseta v delo dinamiko in predstavljata premikanje ter nenehno spreminjanje.

V kipu iz patiniranega brona se zrcali Vipavska dolina. S prikazom vode (Vipava, Hubelj) in burje predstavlja naravne danosti, ki so značilne za Vipavsko dolino in Ajdovščino. V laseh figure lahko začutimo močan veter, burjo, ki jo prepoznamo po tem, da očiščuje in prinaša novo, sveže. Ob nogah je nakazana voda, ki prinaša življenje. V kipu ženske figure je predstavljen posameznik, ki živi v tem okolju, mu kljubuje in obenem z naravo sodeluje. Stopa v reko, ki se ves čas spreminja in hodi proti vetru tako kot vsak, ki premika meje in dosega vrhunske rezultate.

Ajdovka Tea Curk Sorta je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2007 diplomirala, leta 2012 pa še magistrirala. Pogosto razstavlja (tudi v domačem kraju), njena značilnost pa so ženske figure, akti.

ciljOrganizacija tako velike prireditve je velik zalogaj, sploh na etapnih ciljih, ki zahtevajo močno logistično podporo in nenazadnje tudi prostorske možnosti za vse nastopajoče in spremstvo. Za vse to je poskrbela utečena ekipa organizatorja, medtem ko so se v spremljevalni program vključila številna domača društva, organizacije in podjetja. Kulisa tako v ciljnem prostoru kot ob progi je bila imenitna (transparenti, štartni loki, baloni, zastave in zastavice, glasno navijanje), lokalne značilnosti, ki bogatijo našo destinacijo, so bile prikazane zelo izvirno. Posebnega poudarka je bila deležna 'najlepša slovenska cesta' na Predmejo, s svojimi slikovitimi predori …

Neposreden prenos dirke na televiziji (TVS2 in Eurosport) je vse to ponesel v svet, tudi z dodatnimi (naročenimi) posnetki glavnih značilnosti Vipavske doline, ki jih je omogočilo izboljšanje vremena,  tako da je lahko poletel tudi helikopter (na startu v Novi Gorici je ostal prizemljen). Izpostavljene so bile znamenitosti kot Vipavski Križ, grajsko obzidje (rimska Castra), Gora z Otliškim oknom … skratka, lepa priložnost za dodatno promocijo naše destinacije.  Številna društva – tako športna, kulturna kot turistična so na različne načine izkazovale podporo kolesarjem, obenem pa promovirala Vipavsko dolino in seveda svoje dejavnosti, ki postajajo tudi sestavni del celovite ponudbe.