Tekmujejo v Kazahstanu, tekmujejo v znanju

datum: 09.07.2019
kategorija: Novice

V prestolnici Kazahstana Astani se danes začenja posebno tekmovanje v znanju (The World Scholar’s Cup), na katerem bodo sodelovale tudi Iris Zorzut, Tija Lah in Neja Polanc, učenke 8. in 9. razreda OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine.

 

The World Scholar’s cup ni navadno tekmovanje, saj postavlja učence in dijake pred situacije, v katerih morajo iti preko sebe in v izkušnji najti samozavest in odločnost. Udeležence postavlja izven njihovega območja udobja in jim pomaga ugotoviti, da so njihove meje morda višje, kot so si dotlej predstavljali, bodisi pri debati, pisanju esejev, reševanju testov ali skupinskem kvizu.

Iris, Tija in Neja so se na tekmovanje skupaj pripravljale v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. V knjižnici je mir, primerno vzdušje in spodbudno okolje za zahtevno pripravo, ki terja res veliko znanja, pa še v angleškem jeziku poteka.

Dekleta na tekmovanju ne bodo novinke, saj so lani že sodelovala v ekipi, ki je nastopala v Maleziji (Kuala Lumpurju), izkušnje pa tudi nekaj štejejo, čeprav so teme povsem drugačne. Glavna tema letošnjega tekmovanje je marginalizacija. Podteme, ki so jih naštudirale pa so: Zgodovina pod preprogo, Nerešene skrivnosti, Tehnologije omogočanja, Glasneje kot besede - glasba kot umetnost, Glasovi z obrobja - literatura, Na robu obrobja.

Fotografija je nastala v knjižnici pred odhodom v Kazahstan.