Zdravstveni dom Ajdovščina z novim 'rešilcem'

datum: 11.07.2019
kategorija: Novice

Robustna aerodinamična oblika omogoča udobno notranjo višino - v bolniškem delu vozila je mogoče stati.

Na javno naročilo za dobavo novega reševalnega vozila, ki ga je razpisala Občina Ajdovščina, sta prišli dve ponudbi. Po izbiri, ki je že pravnomočna, bo vozilo dostavilo podjetje Meditra iz Ljubljane za ceno 179.258 evrov in sicer najkasneje do 15. novembra. Osnovno vozilo je treba predelati, vgraditi vso zahtevano opremo, potrebna je še homologacija.

Občina Ajdovščina je bila na javnem razpisu Ministrstva za zdravje za sofinanciranje investicije na primarni ravni zdravstvenega varstva uspešna in bo prejela 49.575 evrov, 130 tisoč evrov pa bo zagotovil ZD iz presežkov minulih let.

Za izvajanje dejavnosti ZD Ajdovščina potrebuje vozila za različne namene kot so reševanja ponesrečencev na terenu, prevozi bolnikov v druge zdravstvene ustanove, prevoz urgentnega zdravnika (vozilo je bilo nabavljeno lani), izvajanje patronažne službe in podobno. Za delo ZD je izrednega pomena tehnična brezhibnost vozil ter ustrezna, s predpisi določena oprema.

Po Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči mora imeti ZD Ajdovščina dve reševalni vozili. Prvo vozilo je skoraj novo, drugo pa je iz leta 2013, ima prevoženih 143.000 kilometrov in bi ga torej še lahko uporabljali, se pa večajo stroški vzdrževanja, saj mora biti vozilo brezhibno. V tej fazi ga je tudi še moč prodati oziroma nekaj zanj iztržiti.

Služba NMP Ajdovščina skrbi za neprekinjeno zdravstveno varstvo na območju občin Ajdovščina in Vipava. Nujno medicinsko pomoč izvaja 7 zdravnikov iz ZD Ajdovščina, ena specializantka družinske medicine, dva zunanja zdravnika po predhodnem mesečnem razporedu ter 10 reševalcev. Na leto opravijo 600 in 650 intervencij na terenu in prevozijo povprečno 35.000 km. Povprečni dostopni čas od klica do prihoda do pacienta je približno 10 minut, kar je glede na velikost območja zelo hitro. Ambulanto NMP pa letno obišče več kot  10.000 pacientov, v povprečju skoraj 900 pacientov na mesec oziroma 27 pacientov na dan.

reševalno vozilo