Pametna občina

datum: 12.07.2019
kategorija: Novice

Ajdovski župan Tadej Beočanin je na seji sveta regije župane ostalih občin iz regije povabil k zbiranju predlogov, ki bi jih lahko prijavili na razpise s področja pametnih mest in skupnosti v prihodnosti. Gre za prvi tovrstni projekt v Sloveniji.

 

Na podlagi prejetih odzivov občin bodo pripravili predlog skupnega konzorcijskega projekta, s katerim bi vse severnoprimorske občine kandidirale na razpis Ministrstva za javno upravo. Po napovedih bo v te namene na voljo 12,5 milijona evrov, razpis pa bo predvidoma objavljen še to jesen.

"Projekt digitalizacije poteka na več ravneh in prav je, da mu sledimo tudi v javnem sektorju. Zato smo se v Občini Ajdovščina odločili, da pripravimo strategijo digitalizacije naše lokalne skupnosti v smeri pametnega mesta oziroma pametne skupnosti," je po seji povedal župan. Občina Ajdovščina želi s projektom spodbuditi inovacije, izboljšati kakovost življenja prebivalcev in okolja, v katerem živimo. Okoljski vidik bi zasledovali z merjenjem kakovosti zraka, vsebnosti trdih delcev, kakovosti voda, vodostaja rek … Zanimivo področje je tudi promet – preusmerjanje na manj obremenjene  ceste in ulice, 'pametni' semaforji, parkirišča … Sodobno tehnologijo bi uvajali postopoma na vsa področja.