Primorska bo vstala na grajskem vrtu

datum: 16.07.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina bo gostiteljica letošnje proslave ob državnem prazniku. Dogodek bo v soboto, 14. septembra 2019, ob 15. uri na grajskem vrtu v Ajdovščini. Proslavo bo neposredno prenašala TV Slovenija.

Čeprav nas do praznika vrnitve Primorske k matični domovini ločita še dva meseca, pa so priprave na dogodek v polnem teku. Programski del proslave, ki jo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami pripravlja Občina Ajdovščina, bo potekala pod sloganom 'Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi'. Scenarist in režiser proslave je domačin, Peter Avbar, idejo za vsebinsko zasnovo programa pa je črpal iz pesmi Calvi zasedbe Sidharta. V polurnem kulturnem programu bodo skozi glasbo, igro in ples odmevale sanje o novem svetu za dobre in dobro ljudi. Oblikovali jih bodo Moški pevski zbor Srečko Kosovel, Policijski orkester, ženska vokalna skupina Gallina, glasbena zasedba Balkan Boys, tolkalci, plesalci ADC, interpreti KUD-a Javorov hudič ter učenke in učenci OŠ Danila Lokarja.

Elemente vsebinske zasnove sta v vizualno sporočilo prireditve prelili ajdovski oblikovalki Urška Černigoj in Tea Goljevšček.

Proslava je bila sprva načrtovana na osrednjem ajdovskem trgu, toda izvajalec ni jamčil, da bo do 14. septembra Lavričev trg tlakovan v celoti. Dodatno težavo bi povzročalo prekritje štirih prezentacijskih polj z rimskimi ostalinami, ki bodo na zahtevo Zavoda za varstvo kulturne dediščine poslej na trgu (in situ). Bodo pa lahko obiskovalci do prizorišča proslave dostopali čez urejen del trga, ki bo po zagotovilih izvajalca tlakovan nekako do polovice.