III. mednarodni festival akvarela Castra 2019

datum: 23.08.2019
kategorija: Novice

S podelitvijo nagrad in diplom se v soboto ob 18.00 v Dvorani prve slovenske vlade začenja III. mednarodni festival akvarela Castra 2019. Obiskovalci bodo lahko v živo spremljali nastajanje akvarela z vrhunskim ruskim akvarelistom Borisom Arutjunjanom. V Lokarjevi galeriji bodo vse do oktobra na ogled akvareli 161 avtorjev iz 39 držav z vseh kontinentov.

Razstava Castra 2019 prinaša raznovrsten, hkrati pa kakovosten izbor akvarelov. Na natečaj je prispelo 577 likovnih del iz 39 držav, več kot polovica akvarelistov prvič sodeluje na bienalu. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki Aleksander Bassin, predsednik žirije, dr. Nelida Nemec in Barbara Savenc ter slikarji Lucijan Bratuš, Azad Karim, Tea Curk Sorta in Vladimir Bačič je na razstavo sprejela 165 avtorjev iz 39 držav. V izboru so zajete vse tehnike, motivi in koncepti akvarela. Žirija se ni osredotočila samo na 'všečnost' upodobljene pokrajine ali portreta, ampak je upoštevala tudi izvirnost ideje ter pristop k reševanju likovnega problema. Skozi to prizmo so nagradili dela, ki izstopajo in si zaslužijo nagrade in diplome. Nagrade so prejeli Fatemeh Zahab Saniei iz Irana, Marene Lasagabaster in Conchi Ororbia iz Španije, Corneliu Dragan-Targoviste iz Romunije, Živko Toplak iz Hrvaške, nagrado za samostojno razstavo v Lokarjevi galeriji pa je prejel Žarko Vrezec. Žirija je podelila tudi dvanajst diplom, tudi domačinki Silvi Karim.

Ob robu bienala bo potekal še tridnevni mednarodni extempore Vipavski Križ, ki se ob svoji 15. izvedbi širi tudi v Vipavo (danes, v petek). Ustvarjali bodo umetniki iz osmih držav in želeti si je,  da bodo njihova dela skozi umetniško perspektivo svetu sporočala, da smo destinacija, ki je vredna ogleda.