»Živ žav« se vrača na šolske poti

datum: 30.08.2019
kategorija: Novice

Počitnic je konec in v ponedeljek si bodo šolarji oprtali šolske torbe ter se napotili v šole. Po šolskih poteh bodo hodili razposajeni, še polni počitniških vtisov, zato bodite vozniki še bolj pazljivi.

 

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bo tudi v letošnjih prvih šolskih dneh izvajal akcijo 'Varno na poti v šolo in domov'. Prostovoljci Rdečega križa Ajdovščina, Društva upokojencev Ajdovščina, Gorske reševalne službe – skupine Ajdovščina in posamezniki bodo 2. in 3. septembra v prometnih konicah dežurali na najbolj kritičnih točkah šolskih poti.

Največ pa boste za varnost otrok lahko storili starši. Če otroke vozite v šolo, spoštujte prometne predpise – vašim otrokom ste prvi vzgled! Predvsem bodite pozorni na pravilno ustavljanje, parkiranje in izstopanje otroka iz avtomobila – vedno naj izstopa na »varni« strani! Če bo vaš otrok sam hodil v šolo, se v dneh pred začetkom pouka skupaj odpravite po njegovi šolski poti ter preverite pravilno ravnanje ter morebitne prometne pasti.

Šolske poti so večidel enake, kot v prejšnjih letih. Šolska pot, ki sicer vodi čez Lavričev trg, je do zaključka urejanja speljana okoli njega. Na Goriški cesti je po novem urejena kolesarska steza, pričakovati je, da bo z začetkom pouka na njej več kolesarjev. Poleg kolesarjenja pa je v zadnjem času zelo modna tudi vožnja s skiroji. Padec s skirojem ni nedolžen, zato priporočamo, da otroci tudi na skirojih uporabljajo kolesarske čelade.

V letošnjem šolskem letu bo ajdovske osnovne šole obiskovalko skoraj dva tisoč učenk in učencev. V prvi razred bo vstopilo 219 učenk in učencev.