September – nacionalni mesec skupnega branja

datum: 17.09.2019
kategorija: Novice

Po lanski pobudi za uvedbo nacionalnega mesca skupnega branja so se organizatorji odločili, da to postane vsakoletna akcija promocije branja. Letos je dogodek podprl tudi župan Tadej Beočanin, ki je obiskal tretješolce ajdovskih osnovnih šol in jim podaril knjigo, s katero jih želi spodbuditi k prebiranju in izposoji knjig. Pobudo podpira tudi Lavričeva knjižnica Ajdovščina.

V Sloveniji delujejo številne ustanove, ki razvijajo bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti. V ta namen pripravljajo različne dejavnosti. Lansko leto so se prvikrat povezale v mesec nacionalnega skupnega branja. Pobudniki želijo z akcijo opomniti na pomen branja za vse generacije, ob tem pa spomniti tudi na odlično mrežo splošnih knjižnic v Sloveniji. Pri nas deluje osrednja splošna knjižnica – Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ki  šteje okrog 7.600 članov, nudi pa več kot 160.000 knjig ter več kot 200 naslovov revij in časopisov.

branje 2K obisku knjižnice je tretješolce ajdovskih osnovnih šol pozval tudi župan in jim v znak spodbude k branju skupaj z direktorjem Lavričeve knjižnice Arturjem Lipovžem podaril knjigo. V svojem nagovoru pa izpostavil, da je branje pomembna vrlina, ki ne razvija zgolj domišljije, pač pa z njim plemenitimo tudi svoje znanje in veščine.

Letos nacionalni mesec skupnega branja poteka od mednarodnega dneva pismenosti –  8. septembra do 13. oktobra –  konca tedna otroka  Z njim se letos pridružujejo tudi evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne dejavnosti po vsej Evropi z namenom, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu.