30 let Colske nedelje

datum: 19.09.2019
kategorija: Novice

Na Colu bodo ta teden obeležili častitljiv jubilej svoje prireditve, ki sliši na ime Colska nedelja. Zato so prav na nedeljo povabili v goste Modrijane kot največji magnet za ljubitelje narodno zabavne glasbe. Uvod v dogajanje bo že v četrtek s kulturno-zabavnim programom na Tomaževi štali.

Prva Colska nedelja sega v leto 1989, s katero so zbirali denar za nakup novih cerkvenih orgel. Pobudo zanjo je dal Ivan Benčina, vodja narodno zabavnega ansambla Bratov Benčina, na odru pa se je Benčincem (na fotografiji) pridružila domača rock skupina TNT. Kasneje je organizacijske niti prevzelo leta 1991 ustanovljeno društvo Trillek, ki je nedeljski veselici z znanimi ansambli dodajalo nove vsebine, od kulinaričnih do športnih. Tako bo tudi tokrat, le da so prireditev s praga poletja preselil v začetek jeseni. Petek bo namenjen turnirju domačih društev v malem nogometu, sobota pa bo v znamenju rocka z domačimi skupinami TNT, Abadon in Skalp, menda pa se bodo prav za to priložnost po dolgem času sestavili legendarni Big Biblsi. Vsi dogodki bodo ob jubileju brez vstopnine, zato pa organizatorji računajo, da bodo obiskovalci z veseljem sodelovali v bogatem srečelovu.

Tudi sicer je društvo za ohranitev starih običajev Trillek gibalo družabnega utripa v kraju, saj poleg Colske nedelje prireja še spominski Bubin tek in pohod na Javornik, prikaz košnje po starem, Colski glasbeni oder, miklavževanje in novoletno proslavo, ki jo spremlja Colski časnik s prilogo. Društvo je leta 2014 prejelo priznanje Zveze kulturnih društev Ajdovščina.