Sopotnik vozi že eno leto

datum: 18.09.2019
kategorija: Novice

Brezplačni prevozi starejših oseb, ki jih zagotavljamo skupaj z Zavodom Sopotniki, uspešno deluje že leto dni. Ob tej priložnosti je župan prostovoljce, ki svoje delo plemenito opravljajo, povabil na sprejem. Še prej pa je občanko po opravkih pospremil tudi sam.

Program poteka v sodelovanju Občine Ajdovščina in Zavoda za šport. Da je projekt nadvse uspešen, kaže statistika. Storitev uporablja že preko 140 uporabnikov. Prevladujejo ženske uporabnice, največ pa jih domuje v samem mestu Ajdovščina. Storitev pa se vse bolj širi na okoliške vasi, denimo na področje Gore. E-golf, ki ga je v te namene kupila OA, je prevozil že dobrih 25.000 km. Prav varnost na cesti je eno izmed osnovnih pravil, ki se ga morajo prostovoljci pri projektu držati. Avtomobil jo je tako v letu dni odnesel brez ene same praske. Storitev izvajajo predvsem mlajši upokojenci, razveseljuje pa tudi dejstvo, da je med njimi nekaj mladih, ki jim je prostovoljno delo način življenja.  V prvem letu so tako ajdovski prostovoljci več kot 750 prevozov, za to pa prispevali okrog 1.500 prostovoljskih ur.

sopotnikNa sprejemu v Hiši mladih je v sklopu Tedna mobilnosti zbrane prostovoljce nagovoril župan Tadej Beočanin in izpostavil plemenitost njihovega dela, še prej pa občanko pospremil v šempetrsko bolnišnico. Sprejema se je udeležil tudi direktor Zavoda za šport Uroš Pintar. Ob vsem tem velja izpostaviti še, da storitev ni le suhoparni prevoz, temveč tudi druženje, kar dobro vpliva na starostnike, saj socialne stike pogosto pogrešajo.