Noč ima svojo moč – ta petek v Ajdovščini

datum: 25.09.2019
kategorija: Novice

Znanost in raziskovanje se bosta ta petek približala tudi Ajdovkam in Ajdovcem – Evropska noč raziskovalcev bo svojo moč pokazala že ob 9. zjutraj, ko se začnejo prve aktivnosti. Dogajalo se bo v Dvorani prve slovenske vlade in pred njo, v Kavarni Stolp, v Pilonovi galeriji, v Domu krajanov Ajdovščina, na Prešernovi cesti in v okviru InCastre na ajdovskem letališču.

nočNoč raziskovalcev bo v petek gostovala v 22-ih krajih po Sloveniji, že drugo leto zapored pa gostuje tudi v Ajdovščini, z bogatim programom eksperimentalno-znanstvenih dogodivščin. Na pobudo Evropske komisije se namreč širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Na ta dan bodo raziskovalci in znanstveniki poljudno predstavljali svoje delo in morda ravno vas navdušijo za raziskovanje.

Vse aktivnosti so popolnoma brezplačne, izvajali jih bodo Ustanova Hiša eksperimentov, Inštitut Jožef Stefan, Kemijski inštitut ter Tehniški muzej Slovenije, ob številnih partnerjih, ki skupaj sooblikujejo projekt Noč ima svojo moč. 

V okviru evropske Noči raziskovalcev bo v Dvorani prve slovenske vlade predvajan celovečerni dokumentarec o slovenskem izumitelju Petru Florjančiču in postavljena razstava ob stoletnici njegovega rojstva z naslovom Živeti sanje. Noči raziskovalcev v Ajdovščini se pridružuje tudi Pilonova galerija Ajdovščina s programom za šolske skupine in posameznike, v petek, 27. septembra, ob 11. uri. Delavnica bo pod vodstvom akademske slikarke in pedagoginje Tanje Milharčič potekala eno šolsko uro.

Noč ima svojo moč je namenjena vsem – otrokom, mladostnikom, mladim odraslim, malo starejšim in upokojencem. Pridite, radovedni! 

Program, Noč ima svojo moč 2019.pdf