Dan zdravja v rožnatem oktobru

datum: 02.10.2019
kategorija: Novice

Zakorakali smo v oktober, mesec, ki mu pogosto dodajamo oznako 'rožnati'. Gre namreč za svetovni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Center za krepitev zdravja iz Ajdovščine pripravlja sredi meseca zanimive dogodke, predvsem namenjene krepitvi zdravja.

Namen rožnatega oktobra je ozaveščati širšo javnost na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Zato se je Center za krepitev zdravja iz Ajdovščine povezal z vodstvi krajevnih skupnosti, kjer bodo patronažne sestre vodile delavnice samopregledovanja dojk. Osrednji dogodek bo 'Dan zdravja' 15. oktobra na Osnovni šoli Šturje s preventivnimi programi, meritvami in svetovanji. Obeležitev rožnatega oktobra bo zaključilo predavanje ajdovskega kirurga dr. Erika Breclja, v sredo, 16. oktobra ob 18. uri v večnamenskem prostoru Ljudske univerze.