75 let zbora Srečko Kosovel

datum: 24.10.2019
kategorija: Novice

S koncertom v Lokavcu v nedeljo, 27. oktobra ob 19. uri, bodo kosovelovci obeležili 75. obletnico zbora. Koncert bo sestavljen iz štirih sklopov – na začetku bo sakralni program, v drugem delu izbor skladb, ki jih je zbor zapel na prvem koncertu pred 75 leti v Bariju, tretji bo temeljil na obdelavah ljudskih pesmi, v četrtem pa se jim bo pridružil Vlado Kreslin.

V različnih enotah italijanske vojske je služilo veliko primorskih Slovencev. Po kapitulaciji Italije 8. 9. 1943 so kot pripadniki poražene italijanske vojske uradno postali vojni ujetniki angloameriških sil, ki so jih nameščali po taboriščih severne Afrike, Sicilije in Sardinije. Počasi so jih združevali v veliko taborišče Gravina, dobrih 60 km od Barija, od koder so potem v prekomorskih brigadah nadaljevali vojno na jugoslovanskih tleh. Po delovnih obveznostih so Primorci v taborišču pogosto spontano zapeli. Ker je bilo med njimi veliko cerkvenih pevcev, organistov in drugih godbenikov, so se sčasoma organizirali in načrtno študirali slovenske pesmi. Junija 1944 je zbor prevzel uveljavljeni skladatelj Rado Simoniti, ki je izbral 40 pevcev in zbor dvignil na zavidljiv nivo. Zbor se je poimenoval po primorskem pesniku Srečku Kosovelu, prvi uradni koncert pa je imel v Bariju.

Čeprav 75 let narazen bo skupni imenovalec obeh koncertov šest domoljubnih skladb - zborovodja Andrej Makor je iz tedanjega programa izbral Juvančevo Slovensko zemljo, Venturinijevo Bazovico, Vodopivčevo O večerni uri, Vasovalca Emila Adamiča, Apihovo Bilečanko in makedonsko Bolen mi leži, katere priredbo je Rado Simoniti napisal v taborišču v Gravini.

V tretjem delu koncerta v Lokavcu bo poudarek na obdelavah ljudskih pesmi, med temi treh istrskih Rudija Bučarja. Nato se bo pevcem pridružil Vlado Kreslin. Pri snemanju njegove skladbe Zakartana ura so namreč sodelovali tudi kosovelovci, skupaj bodo nato odpeli še skladbo Dekle moje pojdi z menoj (spremljavo je napisal Andrej Makor) in pa Daleč je moj rojstni kraj.

Zaključek bo tradicionalen –k himničnim Borom na besedilo patrona zbora Srečka Kosovela bodo na oder povabljeni tudi nekdanji člani.