V pričakovanju martinovega

datum: 04.11.2019
kategorija: Novice

Vipavska dolina slovi po odličnih vinih in mnogih vinarskih posebnostih, ki jo uvrščajo med najbolj privlačne vinorodne okoliše, kar so lansko leto potrdili tudi v slovitem popotniškem vodniku Lonely Planet, ko so jo uvrstili med top 10 destinacij. V času martinovega obiskovalce v Vipavsko dolino vabijo predvsem vinske degustacije, ki bodo v sklopu prireditev med martinom in božičem ponudila pestro vinsko pa tudi kulinarično ponudbo.

Prve ocene o letini, tako o količini kot kakovosti, bodo dala prav martinovanja, ko vipavski kmetje tradicionalno povabijo k obloženi mizi vse, ki so pomagali ob trgatvi. Martinovo pa ni le družinski praznik, je tudi čisto resna gospodarska dejavnost in turistična izkušnja. Skoraj je ni gostilne, ki ne bi posebej obeležila martinovanja, odpirajo se osmice, odpirajo pa se tudi vrata mnogih vinskih hramov po dolini.

martinovoNa Vipavsko vinsko cesto že dve desetletji vsako jesen vabijo prireditve s skupnim naslovom Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem. Letošnji niz prireditev, ki v vinske hrame vabi že enaindvajsetič, se začenja 7. novembra in traja do 22. decembra. V tem času so različne prireditve razporejene tako, da lahko obiskovalci v različnih krajih obiščejo več prireditev ter spoznajo vso raznolikost vipavske vinske in kulinarične ponudbe, bogastvo kulturnega izročila in pristno veselje, ki spremlja največji vinski praznik v letu.

Niz prireditev Vinski hrami Vipavske doline v privlačno celoto vsako leto poveže Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine, ki obiskovalcem ponudi tudi vse informacije.