Ekipi ajdovskih učencev v Ameriki

datum: 09.11.2019
kategorija: Novice

Šest učencev Osnovne šole Danila Lokarja iz Ajdovščine je odpotovala čez lužo, saj sodelujejo na turnirju prvakov World Scholar's Cup (od 8. in 13. novembra) na sloviti Univerzi Yale v mestu New Haven.

Turnir na prestižni Univerzi Yale je zaključni dogodek, na katerega so povabljene le najvišje uvrščene ekipe s predhodnih tekmovanj. OŠ Danila Lokarja bosta zastopali dve ekipi, v prvi so Neja Polanc, Iris Zorzut in Tija Lah, v drugi pa Aldijan Smlatić, Tilen Stibilj in Evelin Bajc. Tekmovanje obsega štiri preizkuse znanja: ob sodelovalnem kreativnem pisanju in skupinski debati še obsežen test in skupinski kviz. Krovna tema letošnje sezone je 'svet na obrobju'. Tematika, vprašanja in debatne trditve so izrazito medpredmetni, zahtevajo kritičen razmislek in zagovarjanje lastnega stališča.

Ekipi ajdovskih učencev sta se na zaključno tekmovanje uvrstili po 'kvalifikacijah' na mednarodnem območnem prvenstvu v Ljubljani (februar 2019) in nato na prvenstvu svetovnega formata v Kazahstanu (julij 2019), kjer je Neja Polanc v debati dosegla drugo mesto, Tija Lah pa je bila v kreativnem pisanju sedma.

Turnir poteka v kampusu Univerze Yale, kjer bodo udeleženci imeli priložnost govoriti s študenti in profesorji ter se spoznati s študentskim življenjem. Na okrogli mizi bodo govorili tudi o tem, kako uporabiti izkušnje s tekmovanja v študijskem in pozneje poklicnem okolju. Po tej plati je turnir prvakov nadgradnja zaključnega tekmovanja. Udeležbo na njem je podprla tudi Občina Ajdovščina.