Gorniško druženje ob filmih, knjigah, pogovorih in zunaj

datum: 20.11.2019
kategorija: Novice

Ta konec tedna bo po Vipavski dolini zavel nov veter – odvil se bo prvi festival ZUNAJ, festival gorniškega filma, knjig in kakovostnega preživljanja prostega časa zunaj. Osrednje prizorišče festivala bo Dvorana prve slovenske vlade v Ajdovščini, nekaj dogodkov pa se bo odvilo po različnih prizoriščih v Vipavski dolini.

plakat zunaj.jpgFestival ZUNAJ prireja Alpinistični odsek Planinskega društva Ajdovščina. Potekal bo od četrtka, 21. novembra, do sobote, 23. novembra. Prvi festivalski dan, s podnaslovom Vseživljenjska aktivnost, prinaša kratke gorniške filme, ki pripovedujejo o plezanju kot vseživljenjski aktivnosti. Po projekcijah pa bo sledil pogovor z gostoma Bogdanom Biščakom in Igorjem Škamperletom o njunih knjigah. Petek bo posvečen ženskam v stenah in v gorah. Po projekcijah kratkih filmov sledi še predavanje ob fotografijah perspektivne alpinistke, članice Svetovne mladinske alpinistične reprezentance, Marije Jeglič. Sobota pa se bo dogajala zunaj – na programu festivala so namreč različne aktivnosti v Vipavski dolini: kolesarjenje, plezanje po balvanih, v Vipavski Beli ali po Gradiški Turi, voden pohod po ferati na Gradiški Turi, pa tudi plezanje 'na toplem', po steni v šempetrski dvorani. Zaključek festivala se vrača v Dvorano prve slovenske vlade, s predavanjem ob fotografijah Matjaža Klemenčiča, jadralnega zmajarja in jadralnega padalca ter družabnim srečanjem.

 

Podrobno si program festivala lahko ogledate na spletni strani Alpinističnega odseka Planinskega društva Ajdovščina. Predvsem pa vabljeni na festival!