Ta veseli dan kulture

datum: 02.12.2019
kategorija: Novice

Na Prešernov rojstni dan na široko odpira svoja vrata Pilonova galerija. Kulturno bo tudi v Dvorani prve slovenske vlade, kjer se bodo s koncertom posvetili znamenitemu glasbeniku Tomažu Pengovu. Ta veseli dan kulture bodo obeležili tudi v Lavričevi knjižnici z zaključkom projekta Primorci beremo z dr. Francetom Korenom.

pilonovaPilonova galerija vabi  šolarje na organiziran potep po galeriji že od 9. ure dalje. Osnovnošolci in srednješolci se bodo seznanili s Pilonovimi deli in z različnimi interaktivnimi igrami spoznali tehnike njegovega ustvarjanja. Med 10. in 18. uro bo v Pilonovi galeriji na ogled stalna zbirka Vena Pilona in občasna razstava likovnih del – 50. let prijateljstva Vena Pilona in Božidarja Jakca. Prenovljena stalna zbirka vodi gledalca skozi Pilonova izbrana najboljša dela kronološko, z razgrinjanjem umetnikovih življenjskih okoliščin in vplivov okolice na njegovo ustvarjanje ter skozi dialog povezav in razlik med soočenimi motivi in tehnikami.

fluvium7_Pengov_2019_e-letak_web.pngDvorana prve slovenske vlade bo gostila koncert – David in Vkradeno pero. Letos mineva namreč 5 let od smrti znamenitega slovenskega kantavtorja, glasbenika, skladatelja in pisca pesmi, Tomaža Pengova. Na državni ravni se je rodil projekt, ki se ob obletnici poklanja temu pomembnemu slovenskemu umetniku, in sicer v obliki priredbe izbranih enajstih pesmi omenjenega glasbenika, ki so bile v okviru RTV Slovenija premierno predstavljene 24. oktobra na koncertu na Ljubljanskem gradu, izdane pa bodo tudi na zgoščenki.

Ta veseli dan kulture obeležujejo tudi v Lavričevi knjižnici – zaključujejo projekt Primorci beremo s podelitvijo priznanj in knjižnih nagrad. Ob tej priložnosti bo gost domačin, zdravnik s Cola, dr. Franc Koren, ki bo predstavil svojo pesniško zbirko V svetlobo prebujen. 

t