Občina Ajdovščina na Kulturnem bazarju

datum: 04.12.2019
kategorija: Novice

V Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici poteka celodnevni Kulturni bazar v regiji. Na okrogli mizi o skrbi za kulturno-umetnostno vzgojo na lokalni ravni je ajdovska občina predstavila ukrepe, s katerimi spodbuja razvoj in povezovanje kulture v vzgojno-izobraževalnih zavodih in drugih kulturnih ustanovah v skupnosti. Eden izmed primerov dobre prakse na tem področju je tudi projekt filmske vzgoje.

kulturni bazar3Osrednja tema drugega Kulturnega bazarja v regiji, ki poteka v Novi Gorici, je usmerjena v načrtni razvoj kulturno-umetnostne vzgoje in povezovanje posameznih deležnikov pri njenem uresničevanju. Kot nosilka številnih dobrih praks je na okrogli mizi sodelovala tudi Občina Ajdovščina. Vodja Oddelka za družbene zadeve Katarina Ambrožič je predstavila smernice, po katerih občina prepoznava pomen in potencial kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje in jo tudi načrtno izvaja. Na okrogli mizi je projekt filmske vzgoje, ki predstavlja primer dobre prakse tudi na nacionalnem nivoju, predstavila ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin. Projekt poteka pod okriljem Zveze kulturnih društev Ajdovščina, podpira pa ga tudi Občina Ajdovščina.

Razvoj kulturno-umetnostne vzgoje pa občina krepi na različne načine – s sofinanciranjem programov, delovnega mesta kustosa pedagoga, pa vse do majhnih spodbud, kot je na primer obdarovanje tretješolcev s knjigo za opominjanje na pomen branja, organizira tudi izobraževanje učiteljev in spodbuja različne oblike aktivnega vključevanja mladih v lokalno skupnost. »Nenehno utiramo poti novim praksam, ki se bodo, upam, predvsem s pomočjo posameznikov, ki bodo projekte peljali naprej, uspešno realizirali. Tukaj igrajo učitelji seveda veliko vlogo, saj so prav oni tisti, ki lahko otrokom približajo pomen kulturno-umetnostne vzgoje tudi v drugih, veliko bolj oprijemljivih življenjskih situacijah,« je izpostavila vodja oddelka.