Za druženje združene Moje pobude

datum: 12.12.2019
kategorija: Novice

Med Ulico Vena Pilona in ulico Na Brajdi se je poleg dveh Mojih pobud v teh dneh uresničila še tretja – postavitev kamnitega pitnika. Prostor za druženje pod latnikom, obdan z zimzelenim rastjem, bo zaživel s pomladjo, ko bo pognalo tudi rastje v zeliščnem vrtu. Občina pa je območje celostno zaokrožila še z ureditvijo parkirnega prostora.

pitnikLanski pobudi za ureditev zeliščnega vrta v mestu in ureditev prostora za druženje sta bili predvideni na istem območju, zato sta se tudi pobudnika strinjala, da se ju obravnava enovito. K celoviti ureditvi pa so letos dodali še eno pobudo – postavitev kamnitega pitnika. Člani kamnoseške skupine Društva Most so pol drugi mesec klesali večji kamenski blok, težak skoraj 600 kilogramov in ga oblikovali v lično oblikovan pitnik. Za komunalno infrastrukturo (izkop, vodovodne priključke in namestitev pipe) je poskrbela KSD Ajdovščina. Vrednost celotne naložba znaša 5.800 evrov. Kot so zapisali v Moji pobudi, imajo pitniki tako uporabno kot estetsko funkcijo, hkrati pa se navezujejo tudi na zgodovinska izročila in postajajo v današnjem času vse bolj nepogrešljiv element urbane prenove.

Prostor za druženje tako postaja vse bolj privlačen – oba platoja sta enotno tlakovana z betonskimi tlakovci in obdana z inox konstrukcijo za latnik. Ob tem prostoru bo na dveh gredicah vzcvetel zeliščni vrt, zasajen z začimbami in dišavnicami, kot so sivka, rožmarin, meta, melisa …  Načrtovalci ureditve predlagajo zasaditev vzpenjalk, kot so na primer zimzeleni jasmin, divja trta ali razni okrasni sroboti. Želje in ideje za urejanje v prihodnosti predvidevajo še drevesne zasaditve, pod njimi ureditev opremljenega kotička za otroke, mizo s klopjo, pod obstoječo lipo pa še prostor za skulpturo.