Oživljena avtohtona vrtnina črniški radič

datum: 18.12.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v okviru svojih prizadevanj za trajnostni razvoj in ohranjanje pristnega podeželja podprla oživitev skoraj pozabljene avtohtone sorte radiča hrastovc, ki so ga raziskovalci te vrtnine poimenovali črniški radič. Javna predstavitev razvojnega projekta je bila danes v ajdovskih Palah.

Ta dragocena stara vrtnina je v postopku vpisa v sortno listo in je podrobno opisana v pravkar izdani strokovni publikaciji, ki predstavlja dragocen prispevek k ohranitvi avtohtone sorte in obujanju njene pridelave. Njen izid je omogočila Občina Ajdovščina.

radičZahtevno nalogo oživljanja skoraj pozabljene lokalne vrtnine sta prevzela dr. Marinka Kogoj Osvald, po rodu iz Ajdovščine, in dr. Jože Osvald, priznana raziskovalca avtohtonih populacij radiča v Vipavski dolini. S svojo predanostjo in natančnostjo sta že pred desetletji za vpis v sortno listo izbrala dve sorti goriškega radiča, velike zasluge pa imata tudi za prepoznavnost sorte solkanski radič, ki sta jo odbrala in pripravila za vpis v sortno listo v letu 1996. Enako predano sta se v zadnjih letih posvečala raziskovanju različic avtohtone sorte z lokalnim imenom hrastovc, ki sta jo za vpis v sortno listo pripravila z imenom črniški radič. Kot sta povedala na predstavitvi, so bile v okviru večletnih raziskav in selekcijskega dela pri ohranjanju sorte prvič izvedene tudi podrobne analize njenih prehranskih lastnosti. Potrdile so veliko vsebnost hranljivih snovi in koristnih učinkovin, zato lahko danes črniški radič predstavljamo kot odlično živilo s številnimi ugodnimi učinki za zdravje.

fokača»V primeru oživljanja avtohtone sorte radiča nismo le podprli dela raziskovalcev, temveč že naredili prve korake v smeri ozaveščanja in promocije črniškega radiča je povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan. Strateški cilji Občine Ajdovščina in njena naravnanost v trajnostni razvoj dajejo velik pomen skladnemu razvoju podeželja. Kakovost življenja v lokalnem okolju je v mnogih pogledih tesno povezana s kakovostno pridelavo hrane in težnjah po razvoju butičnega turizma. Kot je dejal župan Tadej Beočanin: »Vipavska dolina v nobeni od svojih zgodb ne želi graditi na velikih količinah, želimo pa dosegati izjemno kakovost in s projektom oživljanja avtohtone vrste radiča smo zasnovali pomembne korake, ki jih bomo s sodelovanjem kmetov in gostincev zagotovo uresničevali v smeri butičnosti in kakovosti.«

Izšla je tudi priložnostna zgibanka, v kateri poleg osnovne predstavitve črniškega radiča najdemo tudi nekaj odličnih receptov za njegovo pripravo, ki jih je prispeval Miha Bratina, priznani fotograf in raziskovalec lokalnih okusov. Pripravo teh receptov so posneli in ustvarili tri kratke predstavitvene filme, ki bodo objavljeni na spletnem portalu Vipavska dolina in na družbenih omrežjih. 

zgbianka