Praznično ob dnevu samostojnosti in enotnosti

datum: 27.12.2019
kategorija: Novice

Sinoči so do zadnjega kotička napolnjeno Dvorano prve slovenske vlade Ajdovščina navdušili mladi glasbeniki Pihalnega orkestra Ajdovščina na prazničnem koncertu ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Praznični koncert ob dnevu samostojnosti in enotnosti, december 2019 Uvodoma je o prazniku spregovoril Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov SEVER severne Primorske, ki je v času slovenskega osamosvajanja kot komandir milice v Ajdovščini aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni. »Poti nazaj ni več, je samo pot naprej. Naša skupna pot, naša skupna prihodnost, kot Slovenk in Slovencev, kot prebivalcev in državljanov Slovenije. Za našo skupno prihodnost smo odgovorni vsi. Mi vsi moramo biti aktivni državljani, da ne bo  tisto, kar je zapisano v naši ustavi,  da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, le mrtva črka na papirju,« je med drugim dejal ter zaključil svoj govor z voščilom domovini iz besedila pesmi Benjamina Ipavca: »Bodi zdrava domovina, mili moj slovenski kraj! Ti prekrasna, ti edina, meni zemeljski si raj!«

Praznični koncert ob dnevu samostojnosti in enotnosti, december 2019 Prazničnemu nagovoru je sledil prvi celovečerni koncert Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina pod umetniškim vodstvom Andreja Kobala. Program je bil pester, nekaj klasičnih orkestralnih skladb za uvod, sledil je solistični nastop gosta – mojstra na diatonični harmoniki Manuela Šavrona, v zadnjem delu pa se je orkestru pridružil vokalist Sebastjan Fabčič in z odra so zazvenele znane in popularne melodije. Pihalni orkester Burja je koncert odigral suvereno, predvsem pa izredno harmonično ter se tako čudovito poklonil prazniku. Občinstvo je svoje navdušenje pokazalo z bučnim ploskanjem in si na koncu prislužilo kar dve dodatni skladbi.