Simona Semenič dobitnica literarne nagrade modra ptica

datum: 15.01.2020
kategorija: Novice

Priznana dramatičarka Simona Semenič je zbirki uglednih priznanj in nagrad dodala še nagrado modra ptica za roman Skrivno društvo KRVZ. Nagrado bienalno podeljuje založba Mladinska knjiga, letošnja je bila razpisana za mladinski roman.

 Simona Semenič je odraščala v Ajdovščini. Študirala je dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Že v času študija je sodelovala z različnimi gledališči. Zanjo je značilno raziskovanje in ubiranje novih poti na področju slovenske dramatike in dramaturgije. Večkrat je prejela Grumovo in Šeligovo nagrado, za izjemno umetniško delo na področju slovenske dramatike je maja leta 2016 prejela Priznanje Občine Ajdovščina, je tudi dobitnica nagrade Prešernovega sklada (2018).

Pisanje ima 'v krvi', čemur pritrjuje tudi nagrada modra ptica, ki Simono postavlja ob bok uveljavljenim pisateljicam in pisateljem, kot so Mojca Širok (dobitnica modre ptice v letu 2018), Miha Mazzini (dobitnik modre ptice 2016), Vinko Moderndorfer (modra ptica 2013) …  

Na natečaj je prispelo 42 rokopisov, izmed njih je žirija izbrala pet del, nagrada pa je na koncu šla v roke Simoni Semenič, za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ, zgodba govori o fantu Črtu, ki bi s prijatelji rad delil nenavadni pripetljaj, domišljija nato prijatelje zapelje v napeto pustolovščino.  »Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti," med drugim piše v utemeljitvi nagrade. Zmagovalni roman bo izšel v aprilu, Simona pa je prejela tudi denarno nagrado.  

Čestitke Simona!