Pripovedi z Otlice v Lavričevi knjižnici

datum: 20.01.2020
kategorija: Novice

Lavričeva knjižnica Ajdovščina vabi jutri, v torek, 21. januarja, ob 18.30, na predstavitev knjige Pripovedi z Otlice avtorice Brigite Slejko. Knjiga je izšla lanskega decembra ter je bila premierno predstavljena na Otlici.

Knjiga je nastala na podlagi avtoričine diplomske naloge z naslovom Otliški govor, za katero je Brigita Slejko leta 1985 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Nekaj let zatem sta z znanim etnološkim filmarjem Naškom Križnarjem posnela dokumentarec Pripovedovalke na Otlici. Zdaj pa so pravljice in pripovedi o življenju in delu na Otlici zaživele še v knjigi. V njej je fonetično zapisanih sedem doslej še neobjavljenih pripovedi, ki so skorajda že pozabljene. Pripovedi z Otlice so dragocen prispevek v zakladnico etnološko-jezikovnega izročila Gore.

Na predstavitvi v Lavričevi knjižnici bodo ob avtorici Brigiti Slejko sodelovali še etnolog in arheolog Naško Križnar, zgodovinar Lojze Likar, ilustratorka Ana Špacapan. Pripovedi pa bodo interpretirale dijakinje predšolske vzgoje Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. 

Predstavitev knjige na Otlici