Župan z mladimi pri predsedniku republike

datum: 27.01.2020
kategorija: Novice

Foto: Tim Erjavec

V petek, 24. januarja, se je v Predsedniški palači odvil pogovor z mladimi župani in dijaki o priložnostih pred domačimi vrati, namenjen mladim in njihovemu položaju v družbi. V pogovoru sta sodelovala tudi župan Tadej Beočanin in Nina Bavčar Čargo z Inštituta za mladinsko politiko.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je gostil srečanje z mladimi, na katerem so razpravljali o priložnostih, ki jih mladi imajo ali si jih želijo v lokalnem okolju, hkrati pa izpostavili, kakšno odgovornost nosijo mladi pri sooblikovanju mladinskih politik.Lokalne skupnosti, ki se soočajo z dolgoročnimi posledicami izseljevanja mladih, same težko izkoreninijo vzroke obstoječega stanja, lahko pa mladim pomagajo tako, da jim na različne načine ponujajo priložnosti za njihovo osebnostno rast in karierni razvoj ter jim znajo te priložnosti tudi ustrezno predstaviti in približati.

pahorOkroglo mizo, ki je potekala v sklopu projekta Nefiks karierni dan,  je spremljajo več kot 80 dijakov iz več srednjih šol, medse pa so povabili tudi župane in županje, ki so kot občine nosilke certifikata Mladim prijazna občina. Mednje sodi tudi Občina Ajdovščina, ki je na področju delovanja mladih znana kot prinašalka številnih dobrih praks. V pogovoru, ki ga je vodila direktorica Inštituta za mladinsko politiko Nina Bavčar Čargo, so sodelovali še župan občine Sveta Trojica David Klobasa, županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in župan Tadej Beočanin, ki je v svojem nagovoru izpostavil: »Prispevek mladih k soustvarjanju skupnosti in občutek pripadnosti ter aktivno vključevanje so tiste vrednote, ki bodo mlade na našem območju ohranile. In prav na teh temeljih gradimo prihodnost mladih v Ajdovščini. Ustvariti želimo tako kvaliteto bivanja, da bomo medse privabili mlade tudi z drugih območij.« Zbrane je ob koncu nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in izpostavil, da je ena izmed pomembnejših nalog tako državne kot lokalne oblasti ta, da spodbujamo mlade, da ti razmišljajo s svojo glavo in razvijajo svoje talente, obenem pa jim skušamo zagotoviti spodbudno in ustvarjalno okolje, v katerem bodo lahko neodvisno razvijali svoje veščine.