Prvi koraki na poti digitalizacije občine

datum: 06.02.2020
kategorija: Novice

V prostorih Občine Ajdovščina je danes potekala že četrta predstavitev možnosti digitalizacije slovenskih občin, ki jih prireja 4PDIH – strateško partnerstvo Skupnosti občin Slovenije s Fakulteto za elektrotehniko UL in ob podpori Ministrstva za javno upravo RS.

Digitalne napredne tehnologije osvajajo svet, pri tem pa korenito spreminjajo način življenja. Skupnost občin Slovenije in Fakulteta za elektrotehniko, ki sta z namenom soočanja z novimi izzivi digitalizacije občin sklenila digistrateško partnerstvo 4PDIH, sta ob podpori Ministrstva za javno upravo RS pripravili niz predstavitev in delavnic, z namenom ugotavljanja digitalnih potreb občin. V Ajdovščini je potekala že četrta regijska predstavitev z delavnico. Predstavljeni so bili novi izzivi in možnosti ter primeri dobrih praks iz evropskega prostora. V praktičnem delu pa so udeleženci na podlagi predstavljenega primera pametne vasi izpostavili možnosti in priložnosti digitalizacije lastnih okolij – digitalna identiteta, participativni proračun, digitalizacija na področju urejanja okolja, civilne zaščite, vaških vodovodov …  Izpostavljena pa je bila tudi problematika starejšega prebivalstva, ki se teže sooča z novodobno tehnologijo.

Občina Ajdovščina je že storila prve korake na poti digitalizacije. V zaključevanju je izdelava Strategije pametne občine Ajdovščina, v kateri so zapisani tudi vsi cilji, ki jih želimo doseči. Digitalna transformacija se bo v Ajdovščini predvidoma začela s pametnimi parkirnimi mesti, končni cilj, želja, pa je občanom poenostaviti pot do storitve javnega sektorja.