Edi Šelhaus v Pilonovi galeriji

datum: 07.02.2020
kategorija: Novice

Kulturni praznik bomo v Ajdovščini obeležili s proslavo, ki bo v organizaciji ZKD Ajdovščina prav na praznični 8. februar potekala v Dvorani prve slovenske vlade. Na predvečer praznika pa bo v Pilonovi galeriji potekalo odprtje razstave fotoreporterja Edija Šelhausa. Na ogled bo izbor del iz pregledne razstave Retrospektiva, s katero je Muzej novejše zgodovine Slovenije lani obeležil 100. obletnico Šelhausovega rojstva.

Edi Šelhaus je po rodu iz Podkraja, fotografsko žilico je podedoval po starših, oba sta bila fotografa. 5. maja leta 1945 je kot vojni fotograf prisostvoval ustanovitvi prve slovenske vlade v Ajdovščini. Delček njegovega bogatega opusa iz tega obdobja je bil na razstavnih panojih ob grajskem obzidju na ogled lanskega EDIseptembra, ko smo v Ajdovščini proslavljali praznik vrnitve Primorske matični domovini. Muzej novejše zgodovine Slovenije, ki mu je Šelhaus podaril svoj obsežni fotografski opus, pa je ob lanskem jubileju pripravil retrospektivno razstavo,  ki prikazuje izbor Šelhausovih posnetkov iz štirih obdobij njegovega delovanja – iz druge vojne, iz Tržaškega obdobja med leti 1945 in 1955, iz njegovega profesionalnega foto-reporterskega obdobja in iz časa po upokojitvi. Avtorica razstave, Jožica Šparovec, je pripravila tudi izbor del iz Retrospektive za razstavo v Pilonovi galeriji, s poudarkom na posnetkih, ki so povezani z Ajdovščino in s Šelhausovim rodnim Podkrajem. Odprtje razstave bo nocoj ob 19. uri, ogledati pa si jo bo mogoče vse do 8. marca.

Pilonova dela pa bodo dober mesec dni občudovali obiskovalci Tržiškega muzeja, kjer so sinoči odprli razstavo Veno Pilon (1896 – 1970) – slike, grafike, fotografije. Gre za izbor, ki predstavlja umetnikovo ustvarjanje skozi različna življenjska obdobja. Dela za razstavo je muzeju posodila Pilonova galerija Ajdovščina.