Kaj pomeni ''ostati doma''?

datum: 29.03.2020
kategorija: Koronavirus

Po preteku drugega tedna karantene še vedno veljajo strogi ukrepi, med njimi je najpomembnejši popolnoma omejitev socialnih stikov. Zdravnica iz ZD Ajdovščina je pojasnila, kako naj občani še naprej dosledno ravnajo v času trajanja epidemije.

ostani domPo zadnjih podatkih se obdobje karantene ne bo tako hitro zaključilo, saj bi se utegnilo podaljšati še vsaj nekaj tednov. Zato je striktno upoštevanje priporočil in ukrepov ključnega pomena za zajezitev virusa. Prvo pravilo je, da ostajate doma, kjer nimate stikov z ljudmi izven svojega doma in ne hodite na obiske, jih tudi ne sprejemate in se, v kolikor živite v bloku, ne družite s sostanovalci na hodnikih. Le tako lahko ustrezno poskrbite za samoizolacijo. Kakšna priporočila so še navedli v ZD Ajdovščina, si preberite na njihovi spletni strani, kjer so podrobneje pojasnili tudi, kako ravnati, če zbolite.

Pri večini bolnikov s COVID-19 namreč bolezen poteka blago in brez zapletov. Do konca pojavljanja bolezenskih težav in najmanj 14 dni po pojavu prvih bolezenskih znakov morate ostati v osamitvi (izolaciji) v domačem okolju. V primeru poslabšanja bolezni (na primer poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom ali težko dihanje) se po telefonu posvetujte z zdravnikom na telefonski številki 051 656 831. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto ali nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

Nobena preventiva ni pretirana. Zdravstveni in drugi delavci, ki skrbijo za naše zdravje in varnost odhajajo na delavno mesto vsak dan, skrbijo za druge, rešujejo življenja in tvegajo svoje zdravje.

Potrudimo se, da nastala situacija ne bo ogrozila načel solidarnosti in človečnosti. Bodimo strpni in sprejemajoči drug do drugega, predvsem do obolelih in njihovih svojcev. Samo s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bo življenje čimprej spet vrnilo v normalne tirnice. OSTANITE DOMA!