Kako je z zaščitnimi sredstvi v Ajdovščini

datum: 03.04.2020
kategorija: Koronavirus

Ob uporabi vezirja za dobro zaščito zadošča maska nižjega ranga.

Če ste v teh dneh obiskali katerega od večjih trgovskih centrov v Ajdovščini, so vas pred vhodom že opremili z masko domače izdelave. Veliko povpraševanja je tudi po razkužilih.

maske v izdelavi Veliko napora se v teh dneh vlaga v zaščitno opremo. Ker so nabave zaščitnih mask precej tvegano in negotovo početje, je občinski štab Civilne zaščite v sodelovanju z domačimi podjetji in posamezniki pričel s šivanjem mask, ki sicer niso certificirane, vendar omogočajo dovolj zaščite pred okužbo.

Maske so torej v izdelavi, izdelane pa se sproti deli – najprej najbolj izpostavljenim skupinam.  Maske bodo prejela tudi vsa gospodinjstva občin Ajdovščina in Vipava –  zaradi kriznih Maska WaM1razmer pa distribucija poteka nekoliko počasneje. Projekt je zaradi velike količine in postopkov izdelave zahteven, vsi vpleteni v proces se trudijo v čim krajšem možnem času izdelati čim večjo količino, ki bo zadostila potrebam vseh občank in občanov.

V izdelavi so tudi maske, natisnjene s 3D tiskalnikom, v katere bo mogoče namestiti različne filtre. Zdravstveni delavci pa so že dobili vezirje, ki so odlična dodatna zaščita – ob uporabi takšnega vezirja je za dobro zaščito pred okužbo dovolj maska nižjega ranga.

Razkužila za roke in za površine

razkužilo Gospodinjstva in podjetja pa v štabu Civilne zaščite, ki je vzpostavljen v Regijskem skladišču Civilne zaščite, lahko brezplačno prevzamejo razkužila za roke in za površine. Razkužilo za roke je mešanica, izdelana iz etanola, ki ga je podarilo podjetje Fructal. Posameznik lahko dobi največ liter razkužila za roke, s seboj je treba imeti embalažo!

Za razkuževanje površin pa se uporablja mešanica iz ecocida, ki ima rok trajanja teden dni, zato se ga meša sproti. Za večstanovanjske stavbe lahko upravnik prevzame največ 10 litrov takšnega razkužila na vhod – POMEMBNO – pred prevzemom je treba razkužilo naročiti na telefonsko številko 030 710 857. Naročilo in prevzem je mogoče opraviti med 8. in 14. uro. 

Po razkužilih je veliko povpraševanja, pa tudi izraženega veliko zadovoljstva. Doslej je bilo izdanega za 1m³ecocida in 0,5 m³etanola.