Kmetujte, vrtnarite, kupujte lokalno!

datum: 04.04.2020
kategorija: Koronavirus

Foto: Edo Pelicon

Cvetličarne, vrtnarije in drevesnice od včeraj naprej lahko poslujejo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spodbuja vse, ki imate to možnost, k obdelavi vrtov, gredic, njiv: »Vrtnarite! Tudi z zdravimi domačimi pridelki z naših vrtov boste prispevali k premagovanju trenutne krize.« Če te možnosti nimate, kupujte lokalno pridelano.

Vlada RS je s spremembo odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev dovolila poslovanje cvetličarn, vrtnarij in drevesnic. Spremembe je predlagalo kmetijsko ministrstvo, saj gre za pridelke, ki so vezani na sezonsko prodajo, hkrati pa želi spodbuditi prebivalstvo k samooskrbi.

Samooskrba s hrano ni zgolj možnost za prihranek v družinskem proračunu. Doma pridelano je bolj zdravo in okusno od industrijske hrane, delo na domačem vrtu in pobiranje lastnih pridelkov pa predstavlja posebno zadovoljstvo. Lastna pridelava hrane je pomembna tudi zaradi preprečevanja uvajanja monokultur, ki uničujejo naravno ravnovesje, zaradi česar so ekološko sporne. V času kriznih razmer pa takšna dejavnost nasploh prinaša vrsto pozitivnih vplivov – od koristne izrabe časa, prihranka v družinskem proračunu, do novo osvojenega znanja in veščin. Vrtnarjenja se lahko lotite kjerkoli – če nimate vrtička ali njive, bo za začetek zadoščalo že nekaj posod na vaših terasah. Zdaj je pravi čas za začetek.