Želimo vam doživete velikonočne praznike!

datum: 10.04.2020
kategorija: Novice

Pred nami je vrhunec letošnjih velikonočnih praznikov, drugačnih, kot smo jih vajeni. Namesto prazničnega druženja, se bomo letos s sorodniki in prijatelji povezali v mislih. Katoliške ustanove so poskrbele, da verniki obredja lahko spremljajo preko različnih medijev.

Življenje v času epidemije koronavirusa teče drugače. V želji zaščititi vernike so slovenski škofje 12. marca izdali navodila za ravnanje duhovnikov in vernikov. Cerkve so odtlej prazne, odpovedan je pouk verouka, duhovniki pa obredja izvajajo preko različnih spletnih omrežij. Slovenski škofje so se v svoji velikonočni poslanici med drugim zahvalili reševalcem: »Letošnja velika noč, dragi bratje, je zaznamovana s posebno preizkušnjo  svetovnih razsežnosti: čestitamo vsem strokovnim službam in civilnim  oblastem ter se jim zahvaljujemo za izjemne napore, s katerimi  preprečujejo in omejujejo širjenje hude nadloge.« Tudi v času največjega krščanskega praznika cerkve samevajo. Svete maše verniki lahko spremljajo prek različnih medijev (Katoliška cerkev, Koprska škofija). Velikonočne jedi pa si lahko blagoslovijo sami.

Avtorica fotografije: Nina ZuljanPrazniki naj bodo umirjeni, vendar naj to drugačno praznično doživetje ne vpliva na praznično razpoloženje. Kot je v svojem voščilu zapisala častna občanka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen: »Ne glede na vse, kar nas je v zadnjem času doletelo, sta pomlad in velika noč tu. Dani so nam cvetoči travniki, dano nam je izročilo naše vere, dani so nam dobri in prijazni ljudje. Ponosna sem, da živim v zeleni dolini, obdani s hribi, med dobrimi ljudmi. Letos se nam je dogajal drugačen križev pot, kot smo ga navajeni. Vsi smo postali del tega, še posebej hvala vsem, ki simbolizirate ''Simone iz Cirene'', in pomagate mnogim nositi križ časa, hvala zdravstvenemu osebju, ki kot ''s prtom Veronika'' briše potni obraz bolnim. Letos se ne bodo po naših vaseh in ulicah vile velikonočne procesije z radostnim petjem, zato naj v vašem srcu in v vašem domu odzvanja ''Aleluja'' kot hvalnica veri, upanju in ljubezni

Lepo in doživeto praznovanje vsem!