S Kitajske v Ajdovščino 100.000 mask

datum: 17.04.2020
kategorija: Novice

V štabu Civilne zaščite občine Ajdovščina je potekal prevzem zaščitne opreme, ki jo je občankam in občanom Ajdovščine doniralo podjetje Pipistrel. Na voljo bo kar 100 tisoč zaščitnih mask za najbolj izpostavljene skupine.

MASKE IN TERMOMETER Po že prejetih 30.000 kirurških maskah in termometrih od pobratenega kitajskega mesta Jurong, je v Slovenijo kot skupna donacija kitajskega podjetja Pipistrel Asia-Pacifik in podjetja Pipistrel iz Ajdovščine prispelo še dodanih 60.000 zaščitnih kirurških mask, še 10.000 mask tipa ffp2 pa pride v prihodnjih dne. Skupno bo torej za občanke in občane na voljo 100.000 zaščitnih mask in 1100 testerjev.

Kot so sporočili iz podjetja Pipistrel, so celotno količino donirali občini Ajdovščina kot doprinos podjetja k zdravju občanom in boju proti okuženosti. »V Pipistrelu se zavedamo, da so zdravi zaposleni naše največje bogastvo in da je zdravje nas vseh tudi pogoj za uspešno gospodarstvo. Zato je dolžnost gospodarstva, da po svojih močeh pripomore k skupni blaginji,« je izpostavil direktor podjetja Ivo Boscarol. Ob tem so v podjetju Pipistrel solidarnost izkazali tudi s prostim dostopom do vseh svojih spletnih programov šolanja. Spletni tečaji Pipistrelove Letalske Akademije so zdaj brezplačno na voljo vsakomur za tri mesece.

CZHvaležnost ob prevzemu opreme je izrazil tudi župan Tadej Beočanin in izpostavil, kako pomembno je v tem času sodelovanje vseh gradnikov lokalne skupnosti za dobrobit občank in občanov. Opremo bodo, kot je povedal poveljnik CZ Igor Benko, delili najbolj izpostavljenim skupinam – zdravstveni dom, domovi starejših, gasilci, policisti, humanitarne organizacije, podjetja … Ocenjujejo, da je opreme trenutno dovolj, pospešeno so namreč začeli tiskati 3D zaščitne maske pa tudi vizirje. Za sedaj so zadostne količine tudi že razdelili med tiste, ki jih potrebujejo. Izdelali so že več kot 50 vizirjev, dobili so jih uporabniki v ajdovski in vipavski občini: zdravstveni dom, domovi starejših občanov, gasilci in ostale službe, katerih zaposleni bi lahko prišli v stik z okuženimi. Med domače uporabnike pa so razdelili nekaj s 3D-tehnologijo izdelanih zaščitnih mask. Vsi občani občin Ajdovščina in Vipava pa so pretekli teden v svoje domove dobili paket 10 zaščitnih mask.