Kruh za kratek čas

datum: 25.04.2020
kategorija: Novice

V času karantene je vse drugače, kot smo vajeni. Doma preživljamo več časa, kot običajno. Krajšamo si ga na različne načine – ena najbolj priljubljenih dejavnosti je peka kruha. Izdelati doma to osnovno živilo terja nekaj znanja, nekaj fizične aktivnosti, rezultat pa je neprecenljiv, zlata vreden hlebček kruha.

Prav kvas je bilo najbolj iskano trgovsko blago v tistem prvem navalu na trgovine, potem ko smo bili seznanjeni z dejstvom, da je koronavirus tudi že pri nas. No, nakupovanje se je odtlej precej normaliziralo, kljub mnogim črnogledim napovedim se kupci disciplinirano držimo ukrepov, trgovske police pa so polne.

Čas izolacije pa je mnoge spodbudil k dejavnostim, za katere prej ni bilo časa. Ob vrtnarjenju in kuhanju je neverjeten razmah doživela peka kruha, še posebej se je razcvetela drožomanija. Če še niste, pa bi radi spekli dober kruh, potem priporočamo da začnete s tradicionalnim kvašenim kruhom. Preverjen recept in mnogo drugih sijajnih kuharskih nasvetov za tale čas boste našli pri članicah Društva gospodinj s Planine, ki so spekle tudi kruh na fotografiji. Zanimiv izziv kako speči kruh brez "kvadratka kvasa" v hladilniku pa je ponudila tudi domača pivovarna Pelicon ponuja recept. Iz njihovega sveže zvarjenega, nefiltriranega in nepasteriziranega piva, v katerem so tudi žive kvasovke, namreč lahko precej enostavno pridobite kvas.

Pred nami so praznični dnevi, ki jih bomo preživeli doma. Če bo časa preveč in dvorišče premajhno, je peka kruha odlična terapija. Dobro ga zgnetite, saj to pomaga pri sproščanju stresa, vzhajanje in peka pa sta učinkovita treninga potrpežljivosti. Užitek ob končnem rezultatu – zlatorumenem hlebčku kruha – je neprecenljiv.  

Naredite si prijetno razpoloženje doma v prazničnih dneh.