Letos brez prazničnega kresovanja

datum: 28.04.2020
kategorija: Novice

Foto: PGD Ajdovščina

Država je 20. marca razglasila vsesplošno požarno ogroženost naravnega okolja, ne toliko zaradi vremenskih razmer, ki takrat niso bile zelo kritične, kot zaradi razbremenitve reševalcev, ki so v času karantene zaradi pandemije koronavirusa preobremenjeni z drugimi nalogami.

Prepoved kurjenja še vedno velja. Na Vipavskem, kjer že več kot mesec dni ni bilo padavin, pa že tako presušeno zemljo in rastlinje redno suši še burja. Na letošnji predvečer praznika dela ne bomo kurili kresov – tako zaradi prepovedi kurjenja, kot zaradi prepovedi druženja. Prepovedi in opozorila pa očitno ne zaležejo dovolj, saj je kljub epidemiji in ustavljanju običajnega življenja GRC Ajdovščina v marcu zabeležil Požar na kamionu HC Vipava-Razdrtokar 42 intervencij. Posredovali so pri stavbnih, dimniških požarih, požarih v naravi in na osebnih vozilih, reševali prometne nesreče, posredovali pri nesrečah z nevarnimi snovmi, delovnih nesrečah in intervenirali zaradi burje. Žalostna statistika se nadaljuje tudi v april. 2. aprila je zagorelo na industrijskem objektu v Batujah. Poklicnim gasilcem so pri zelo zahtevni intervenciji pomagali prostovoljni gasilci iz PGD Selo. Istega dne se je na hitri cesti med Ajdovščino in Vipavo zgodila huda prometna nesreča. Gasilci so pomagali reševati ponesrečenca, ki so mu reševalci namerili temperaturo – zaradi suma na okužbo s koronavirusom so po intervenciji sledili še zahtevni in dolgotrajni postopki dekontaminacije opreme in vozil. Na srečo se je izkazalo, da ponesrečenec ni okužen. Sledilo je več manjših požarov v naravi, pretežno zaradi kurjenja vrtnih odpadkov, tako so poklicni in prostovoljni gasilci hiteli v Male Žablje, na Gradišče, ob Hubelj na IV. prekomorsko v Ajdovščini …  Reševali so tudi prometno nesrečo v Lokavcu, vlekli vozilo iz reke Vipave pod Brjami ter preventivno, zaradi morebitnega odtekanja strupenih snovi, položili pivnike na reko. 15. aprila je na hitri cesti med Vipavo in Razdrtim zagorel tovornjak, gasilci so ob prihodu na kraj dogodka ugotovili, da je ogenj v celoti zajel vozilo, napolnjeno s kartonom – to je bil tudi razlog hitrega širjenja požara. Intervencija je trajala skoraj 8 ur!! V naslednjih dneh je sledilo še nekaj požarov v naravi – na Školu je gorelo kar dvakrat zapored – pri prvi intervenciji so imeli gasilci kar nekaj težav z dostopom, zato se je požar močno razvil, naslednji dan pa je še huje gorelo le nekaj 10 metrov stran od požarišča prejšnjega dne. 19. aprila pa je zagorela še zapuščena hiša na Fužinah.

Pred nami so prvomajski prazniki. Na predvečer praznika dela letos ne bodo goreli kresovi, saj razglas požarne ogroženosti še vedno velja, hkrati pa velja tudi karantena zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa. Prosimo vas, da spoštujete ukrepe, da ne kurite niti vrtnega odpada, niti kresov, ne prirejate piknikov. Obnašajmo se samozaščitno, da v že sicer hudi zdravstveni krizi v državi situacije ne poslabšamo. Reševalci so v teh dneh preobremenjeni, saj ob že sicer zahtevnem delu tvegajo še okužbe. Ne izpostavljajmo jih po nepotrebnem!