Praznični mlaj bo okrasil Ajdovščino

datum: 30.04.2020
kategorija: Novice

Prvomajske praznike v Ajdovščini bo ozaljšal tradicionalni mlaj v krožišču v središču mesta. Zaradi postavljanja mlaja bo v četrtek, 30. aprila, med 16.30 in 18.00 popolna zapora cest okoli krožišča pri Policiji. Organizatorji še naprošajo: letos bo dogodek potekal brez druženja! Prepovedano je tudi kurjenje kresov.

Pobudnica postavitve mlaja v Ajdovščini je že vrsto let Krajevna skupnost Ajdovščina, še posebno dejaven pri tej zgodbi je njen predsednik Valentin Krtelj, akcijo podpira tudi Občina Ajdovščina. Tradicionalno pri postavitvi sodeluje Konjeniško društvo Sveti Štefan. Za letošnji praznik so imeli organizatorji smele načrte – želeli so prikazati etnološko zgodbo sekanja, čiščenja in furmanskega prevoza 'jambora' iz Podkraja, pa jim je koronavirus prekrižal načrte. Del etnološke zgodbe pa bo vseeno dosegel občanke in občane – po prihodu mlaja v Ajdovščino, v četrtek, 30. aprila, ga bodo furmani naložili na voz in ga po starem zapeljali po Vipavski dolini. Popoldan bo sledilo postavljanje mlaja, pri tem bodo sodelovali Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina in Krajevna skupnost Ajdovščina. Nato pa bo mlaj vse do konca meseca maja krasil naše mesto.  

V četrtek, 30. aprila popoldan, bodo zaprte vse ceste, ki vodijo v osrednje krožišče (pri policiji) v Ajdovščini. Obvoz bo urejen. Podrobnejša informacija o zapori  

Od 20. marca je na območju celotne države razglašena velika požarna ogroženost, kurjenje v naravi pa prepovedano. To pomeni, da kurjenje kresov, ob katerih so se v preteklih letih ob prazniku dela množično zbirali ljudje, letos ne bo. Prav tako pristojni pozivajo ljudi, naj ne kurijo kresov doma, ne sežigajo  vejevja in drugega materiala.