V ponedeljek se odpirajo ambulante

datum: 08.05.2020
kategorija: Novice

Zdravstveni dom Ajdovščina obvešča, da s ponedeljkom, 11. maja, svoja vrata znova odpirajo vse splošne in specialistične ambulante, ob upoštevanju vseh navodil ter potrebnih varnostnih ukrepov.

Vse od 12. marca 2020 dalje je bilo zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom delovanje Zdravstvenega doma organizirano na način, ki omogoča maksimalno varno gibanje in triažaobravnavo pacientov. Za doseganje tega namena je bil vstop v zdravstveni dom mogoč le na glavnem vhodu, kjer zdravstveni delavec izvede t. i. triažo, kar pomeni, da vsakemu pacientu izmeri telesno temperaturo in preveri morebitne znake okužbe ter ga na podlagi teh informacij napoti v nadaljnjo obravnavo.

V Zdravstvenem domu pojasnjujejo: »Čeprav se zavedamo, da je za paciente neprijetno, ker morajo včasih malce počakati in v prostore zdravstvenega doma vstopati na neobičajen način, pa ves čas ugotavljamo, da so bili varnostni ukrepi sprejeti z velikim razumevanjem in da delo v celotnem obdobju poteka dokaj nemoteno in brez omembe vrednih težav. Zaradi tega se vsem iskreno zahvaljujemo za veliko potrpežljivost in upoštevanje vseh ukrepov.«

Ker so se varnostni ukrepi izkazali za uspešne in je trenutno stanje pod nadzorom, bodo v skladu s sproščanjem ukrepov na ravni države v ponedeljek, 11. maja 2020, znova prešli na delovanje vseh splošnih in specialističnih ambulant, vendar z upoštevanjem vseh navodil ter potrebnih varnostnih ukrepov glede vstopanja in gibanja po prostorih zdravstvenega doma.

Če ste prehlajeni, vas boli žrelo, kašljate, imate povišano telesno temperaturo, OSTANITE DOMA in ne hodite v zdravstveni dom nenapovedano, temveč POKLIČITE v ambulanto svojega osebnega/nadomestnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

 

S ciljem čim boljšega obvladovanja stanja in preprečevanja minimalnega srečevanja pacientov v prostorih zdravstvenega doma bodo izvajali naslednje ukrepe:

·       v zdravstveni dom bodo lahko vstopali le pacienti, ki bodo naročeni za zdravstveni pregled;

·       pacienti, ki bodo potrebovali nujno medicinsko pomoč, bodo napoteni v ambulanto nujne medicinske pomoči;

·       parkiranje avtomobilov pred zdravstvenim domom in na parkiriščih v neposredni bližini bo občasno nadziral redar;

·       na vhodu v zdravstveni dom bo zdravstveni delavec preveril, ali je pacient naročen na pregled, izvedel triažo in pacienta usmeril v nadaljnjo obravnavo;

·       ob vstopu v zdravstveni dom si bo pacient moral razkužiti roke in nadeti zaščitno masko;

·       gibanje pacientov po notranjosti zdravstvenega doma bo nadziral za to odgovoren zdravstveni delavec.

V Zdravstveni postaji Vipava se bodo od ponedeljka, 11. maja 2020, izvajala samo otroško-šolska preventiva. Pregledi pacientov zdravnic Lucije Nabergoj in Barbare Krajnik Kete se bodo do nadaljnjega še vedno izvajali v Zdravstvenem domu Ajdovščina.

Ko bo ponovno sproščeno delovanje zobozdravstva, predvidoma po 18. maju 2020, bodo v Zdravstvenem domu Ajdovščina delovale zobne ambulante za odrasle iz obeh občin, medtem ko bodo šolske zobne ambulante in ortodontska ambulanta delovale v Zdravstveni postaji Vipava.

Zaradi daljšega obdobja nedelovanja specialističnih ambulant (diabetologija, pulmologija), fizioterapije ter zobozdravstvene in ortodontske dejavnosti, so vsi termini obravnav, ki so bili določeni od 16. 3 .2020 dalje, razveljavljeni. O novih terminih boste obveščeni.

 Vse dodatne informacije in navodila dobite na spletni strani: www.zd-ajdovscina.si.