Pričenja se 21. nacionalni teden prostovoljstva

datum: 25.05.2020
kategorija: Novice

Danes se pričenja 21. nacionalni teden prostovoljstva v Sloveniji, ki bo potekal vse do nedelje, 31. maja. Aktivnosti letošnjega prostovoljskega tedna bodo prilagojene razmeram, Slovenska filantropija pa bo na današnji Slovesni dan prostovoljstva razglasila prejemnike častnih prostovoljskih nazivov.

Namen nacionalnega tedna prostovoljstva je zahvala prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam za njihovo delo, pa tudi povabilo posameznikom, da svoj čas namenijo v dobro svoje skupnosti. Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je v svoji poslanici med drugim zapisala: »V Sloveniji se lahko pohvalimo, da znamo skupiti skupaj, ko je potrebno, še posebej v vlogi prostovoljcev. Tudi izjemne razmere, kot smo jih živeli v preteklih treh mesecih, so lažje premagljive, če se v pomoč ljudem in državnim institucijam  vključijo prostovoljci. Na ta način se lahko hitreje in učinkoviteje poskrbi za najranljivejše, zato je pomembno, da država prostovoljstvo podpira in ceni. Prostovoljke in prostovoljci povezani v nevladnih prostovoljskih organizacijah skrbijo za pestrost življenja v skupnosti, so velikokrat prvi, ki opozorijo na nepravilnosti v družbi, nudijo dodatno asistenco najranljivejšim prebivalcem, skrbijo za okolje, za široko mrežo športnih aktivnosti za vse generacije, za ohranjanje tradicije, za raznolikost kulturne ponudbe, vzpostavljajo nove povezave in iščejo alternativne rešitve in z vsem tem predstavljajo vezivo med ljudmi in varnost za vsakega, ki se znajde v stiski.«  ­

Slovenska filantropija je danes razglasila prejemnike častnih prostovoljskih nazivov Junaki našega časa, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/a v javni upravi, Naj mentor/mentorica prostovoljcev ter Prostovoljstvu prijazno mesto 2020. Na Veseli dan prostovoljstva, 27. maja 2020, pa bodo po večjih krajih Slovenije prostovoljci delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame, ki prinaša zgodbe in izkušnje številnih prostovoljcev in organizacij. 

Naj bo današnji začetek 21. nacionalnega tedna prostovoljstva priložnost, da se še enkrat zahvalimo vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki ste občankam in občanom Ajdovščine pomagali prebroditi krizno obdobje epidemije koronavirusa – vsem aktiviranim članom društev in organizacij v občinskem sistemu zaščite in reševanja ter vsem ostalim posameznikom, ki ste se odzvali in pomagali po svojih najboljših močeh. Prostovoljstvo nas dela močnejše!