Publikacija o domači predelavi sadja

datum: 26.05.2020
kategorija: Novice

V založništvu Občine Ajdovščina je v teh dneh izšla nova publikacija – Smernice za proizvodnjo izdelkov iz sadja, zasnovana na praktičnih priporočilih za domačo predelavo in prodajo.

Delo je plod dolgoletnega strokovnega dela avtoric Katje Jež  in Blanke Samec. Občina Ajdovščina je njuno vnemo za zapis koristnih napotkov za proizvodnjo izdelkov iz sadja podprla in založila izid publikacije, ki je prav v teh dneh ugledala luč sveta. Smernice so sestavljene iz vsebin, ki opisujejo osnove proizvodnje in trženja varnih in kakovostnih proizvodov iz sadja in zelenjave. Temeljijo na evropski in slovenski zakonodaji s področja kakovosti  in varnosti živil in so namenjene prostovoljni nezavezujoči uporabi posameznika kot pomoč pri vzpostavitvi nove dejavnosti ali že utečeni dejavnosti proizvodnje in prometa z živilskimi proizvodi iz sadja in zelenjave.

Češnje v sadovnjaku Koronovih na Brjah na Vipavskem. Strokovna publikacija bo v veliko pomoč posameznikom, ki v različne namene koristijo okusne pridelke, ki jih v naši dolini ne manjka. Prinaša koristne higienske in tehnične napotke, temelječe na strokovnosti in uporabnosti. Posamezniki se v poplavi informacij težko znajdejo, zato je nastalo delo velik doprinos ne samo Vipavski dolini, ampak tudi širše. Priprava lokalne hrane in njeno trženje zagotovo predstavljata velik potencial za razvoj in prepoznavnost Vipavske doline. Skrbno pripravljene smernice pa podajajo izhodišča, kako pridelano hrano spremeniti v izdelke za domačo rabo in prodajo. Koristni nasveti o tem, na kaj vse je potrebno biti pozoren pri izdelavi sokov, nektarjev, marmelad, suhega sadja, temeljijo na strokovnih dognanjih, upoštevajoč smernice, ki jih je potrebno pri proizvodnji upoštevati. S svojo praktičnostjo in uporabnostjo bo delo zagotovo našlo pot do slehernega bralca. 

Delo bo po prenehanju ukrepov, ki onemogočajo združevanje, tudi javno predstavljeno.