Skoki se vračajo na Goro

datum: 06.06.2020
kategorija: Novice

Izgradnja skakalnic na Kovku pod okriljem Smučarskega skakalnega kluba POK je v polnem teku. V kolikor bo vreme naklonjeno, se bodo prvi treningi na največji skakalnici s plastično maso začeli že v sredini julija.

Skakalni klub POK je bil ustanovljen leta 2013 z namenom obuditve skakalnega športa, ki ima na Gori dolgo tradicijo. Že v prvi sezoni so pod okriljem Smučarske zveze Slovenije začeli s tekmovanji in z leti dosegali zavidljive rezultate. S prostovoljnim delom so za treninge preplastili manjšo 12-metrsko skakalnico na Otlici, kasneje v letu 2015 pa začeli s pridobitvijo projektne dokumentacije in gradbenega dovoljenja ter začeli z izkopi na dovozni cesti za gradnjo skakalnega centra. Člani kluba so takrat s prostovoljnim delom posekali od žleda poškodovan gozd in tako postavili temelje centra, ki bo združeval 15, 25 in 35 metrsko skakalnico z vsemi pripadajočimi objekti, med katere spada večnamenski objekt in ploščad za izvajanje kondicijskih treningov.

skakalnica v gradnjiGradnja poteka v več fazah, vseskozi je klubu stala ob strani tudi občina Ajdovščina, ki je projekt finančno podprla. Najprej so uredili dostopno pot, nadaljevali z zemeljskimi deli, uredili parkirišče, napeljali elektro in vodovodno napeljavo, izdelali podporni zid in profile treh skakalnic ter postavili zaščitne ograje na doskočiščih vseh treh skakalnic. V letošnjem letu so dela potekala s polno paro – uredili so zaletišče z betonsko podlago, začeli s polaganjem plastične mase na največji skakalnici in uredili iztek. Po napovedih bi tako s prvimi treningi na največji skakalnici začeli nekje v sredini julija.

pokCelotna investicija v skakalni center je ocenjena na 250 tisoč evrov, poleg občine gradnjo financirajo tudi okoliški podjetniki, veliko ur prostovoljnega dela pa v uresničitev izgradnje skakalnice opravijo člani kluba in domačini. Trenutno v klubu trenira 9 tekmovalcev, za njihovo pripravo skrbita dva trenerja. Z najmlajšimi trenirajo večinoma doma na skakalnici na Otlici, kondicijsko vadbo opravljajo v domačem okolišu – v Športnem parku Tiha dolina in šolski telovadnici. Veliko treningov pa opravijo tudi izven domačega okolja. Dokončna ureditev še preostalih dveh manjših skakalnic bo tako veliko doprinesla, saj bodo treningi potekali na enem mestu. »Sedaj treninge opravljamo tudi v drugih krajih, z novimi kapacitetami bomo privarčevali na vožnji, času in stroških, nedvomno pa se bo s tem izboljšala tudi kvaliteta treningov,« so sporočili s Skakalnega kluba POK, kjer v svoje vrste z novimi kapacitetami za treninge vabijo mlade, nadobudne skakalke in skakalce.